Sorg, mörkerseende och Freuds divan

Tisdag 3 juli

När man fastnat i sorgen, när tiden inte läker såren och saknaden övergår i ett långvarigt trauma behöver man söka hjälp. Vid Universitetssjukhuset i Örebro finns en särskild sorgbehandlingsgrupp där deltagarna får lära sig leva med sorgen efter att en nära anhörig har gått bort.

I lyssnarfrågan handlar det om myten att man inte ska läsa i mörker. Ögonläkaren Helene Hamberg-Nyström och optiker Anita Robertson pratar om ljus och mörker och hur man bäst skyddar ögonen och synen.

Dessutom startar Kropp & Själs sommarserie om ”Psykologiska ting och verktyg”, saker som varit centrala inom psykiatrin och använts för att hitta nya behandlingsformer. Under några veckor får vi veta mer om Dr Skinners låda, och om generatorn som försatte psykpatienter i skräck. Dagens första avsnitt tar itu med den möbel som i slutet av 1800-talet kom att förändra synen på människan för alltid, Freuds Divan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista