Hypokondri

Tisdag 31 juli

Känslan att tro sig vara sjuk drabbar många av oss. För vissa präglar det hela tillvaron, samtidigt som det belastar sjukvården – studier visar att vid upp till en tredjedel av alla primärvårdsbesök är symptomen medicinskt oförklariga. Ändå har det länge betraktats som obotligt. Men nu kan en lösning vara på väg, med nya behandlingsmetoder och ett nytt begrepp: hälsoångest. Allt för att hjälpa hypokondrikerna – men också spara pengar. I dagens program möter du bland andra Ann-Christin, 56, som varit hypokondrisk i nästan hela sitt liv. Först efter tusen läkarbesök och flera sjukhusvistelser har hon nu börjat få hjälp.

Vi undersöker också trenden med antiseptiska medel och hur orolig man egentligen ska vara över sommarbaciller i rötmånadstider. Dessutom fortsätter vi djupdykningen i psykologins verktygslåda. Där hittar vi det korsade fingret, eller lögnen som metod. Hör den spännande historien om 60-talets Millgram-experiment, som blottlade vår benägenhet att lyda en auktoritet – med hjälp av fejkade elchocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista