1 av 2
Fem år efter det stora ”chipslarmet”. Vad har hänt sedan dess?
2 av 2
Att steka biffen på rätt sätt är viktigt

Kokt eller stekt

Tisdag 2 oktober

Det är lätt att sabotera nyttig och hälsosam mat. I dagens program lär vi oss tillaga maten så att nyttigheterna stannar på tallriken.

Birgitta Strandvik, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg står beredd bredvid stekpannan. Stek inte i rapsolja, det nyttiga fettet förstörs vid upphettning, råder hon. Fisk ska inte stekas i olja över huvudtaget då det nyttiga fettet i fisken och oljans fett motverkar varandra.

Grönsaker ska inte hackas i för små bitar och inte koka för länge. Då rinner vitaminerna ut berättar Lena Jonsson, lektor i livsmedelsvetenskap vid Göteborgs universitet. Vi möter också gourmetkocken Pier Spiridonn som gör mat enbart av råa frönsaker, frukter och frön.

Och så handlar det om akrylamid, fem år efter det stora ”chipslarmet”. Vad har hänt sedan dess? Hur farligt är det och hur ska man tillaga potatisen egentligen? Professor Kerstin Skog som samordnar det stora EU-projeket HEATOX gästar studion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista