1 av 2
Wulf Becker från Livsmedelsverket granskar Omega-3-berikade ägg ihop med Ulrika Hjalmarson Neideman.
2 av 2
Det finns gott om produkter som säljs med med hjälp av Omega 3.

7 oktober 2008: Om hypen kring Omega-3

Hej!

Den omisskännliga doften av fisk vilade över studion idag. Den Omega-3-berikade kaviaren vi provade lyckades fastna på varenda manuspapper och kanske var det inbillning, men jag tyckte att till och med brödet smakade fisk.

Wulf Becker från livsmedelsverket granskade mycket noga de produkter som vi handlat med Omega-3- tillskott och konstaterar att svenska livsmedelsaffärer ganska noga följer de regler som finns kring vad man egentligen får lova för effekter.

Men haussen kring Omega 3 är så stor att de knappast behöver ta till några stora ord, folk handlar ändå.
Ett företag som vill skriva ett så kallat hälsopåstående på sin 
fiskolja fick dock backning nyligen av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Det ville skriva att fiskoljan påverkar inlärningsförmågan hos barn, men den forskning som de hänvisade till ansågs för svag och gällde en annan åldersgrupp barn, så de fick backning. Däremot finns det ohejdat med icke belagda påståenden på olika sajter som säljer hälsoprodukter, så ta löftena med en nypa salt!

S är en av alla de fiskallergiker som skrev under dagens sändning…
Frustrerande att höra om nyttigheten av fisk och ej kunna delta i denna enkla kur omega 3 ”mot allt ont” ,( Det vore ju också problematiskt om mer föda blir omega 3 berikad ex kan en fiskallergiker ej äta leverpastej för att den innehåller 
leverpastej) Tacksam för tips
!”

Kanske är det någon av er som har något bra råd att komma med!
G var skeptisk till studiogästen, Wulf Becker som är 
chefsnutritionist på Livsmedelsverket:
Skulle vilja veta vilka forskingsrapporter som livsmedelsverket bygger sina påståenden på och dess rekomendationer. Jag gissar att han tar saker ur luften som han själv säger om andra. Som de gjorde på 70-talet ang ’ät 6-8 skivor bröd om dagen’. Kan ni be honom publicera dessa!!

Ja, Livsmedelsverket är ju statligt måste underbygga sina påståenden med forskningsrapporter. Gå in på deras hemsida, så finns längst ner i deras texter en hänvisning till källor. Men tyvärr är det inte helt lätt att läsa vetenskapliga artiklar, har man ingen naturvetenskaplig utbildning så är det oftast sammanfattningarna som man får lita till. Wulf Becker lovade i alla fall att de skulle bli bättre på att skriva näringsinnehållslistor som man kan förstå utan forkarutbildning!

Till sist, förra veckan skulle vi ju börja testa det här med 
temaveckor inne på redaktionen, och satte igång med Glada veckan. Hrm, sen glömde vi allt. Vet inte om vi var surare än vanligt, men iallafall inte  så mycket gladare. Så vi gör ett nytt försök; Sportiga veckan börjar nu.
Stina Näslund börjar, å springer Hässelbyloppet på söndag. Vi håller tummarna för att ingen förkylning tornar upp!

Ha det!
Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista