14 oktober: Män som talar nära med varandra

Hallå! Det finns verkligen två sidor att se på Asgeir Helgassons forskning kring mäns känslomässiga isolering. Å ena sidan upptäckte han att 80% av de medelålders männen saknar en vän att dela sina innersta rädslor med och som de vågar visa sig svaga inför – vilket ter sig ganska deprimerande.

Å andra sidan så har alltså 20% av männen en riktigt nära väns som de kan dela sina innersta känslor med, så det finns hopp om en förbättring. Många män har dessutom en nära partner eller fru som de vågar släppa innanför fasaden. 

I dagens program om mäns gemenskap så hörde vi ett reportage om mansgruppen Gentlemannatjurarna som firar 20-årsjubileum i år och utnämnde dem till en av de äldsta mansgrupperna i Sverige. De är 7 stycken i gruppen. Men det finns förstås mindre kompisgrupper som träffats längre. 

Signaturen T skriver så här:
”Jag lyssnade på ert program om män som talar med varandra. Mina två bästa vänner och jag firade förra året 30 års jubileum, efter att ha träffats en gång i månaden i 30 år. Sedan 2002 ingår vi i en grupp med 6 män som träffas för att i första hand lyssna på musik men har även tid för samtal. Tidigare var det gemensamma intressen som fotografering, musik, litteratur och naturvetenskap som förde oss samman. Vi tre kan verkligen tala om allt, och har stöttat varandra många gånger under årens lopp.” 

NYPREMIÄR – är det nästa vecka för telefonväkteri- Ni kommer att kunna ringa in direkt till programmet med frågor kring träningsberoende, överträning och vad som händer med oss när träningen tar över för mycket. Vi hoppas ha både en idrottspsykolog och en idrottsläkare i studion. Så – du som har en fråga kan höra av dig redan nu på vår mejl kropp@sr.se  Skriv din fråga och lämna ditt telefonnummer så kanske det blir just din fråga som vi tar upp i programmet. 

Till sist – det blev producent Stina Näslund som drog redaktionens längsta strå under sportiga veckan – hon fullföljde Hässelbyloppet på en riktigt bra tid, så vi andra är stolta å hennes vägnar.

Nästa vecka utnämner vi till omtänksamma veckan.
Vi hörs, Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".