21 oktober: Träningsberoende

Hej,

Det som är toppen och hälsan själv för en människa kan bli tvång och besatthet för en annan. Det där Ekelöfcitatet om att ”det som är botten i dig är botten också i andra” verkar inte stämma när det rör sig om träningsvanor.

I dagens Kropp & Själ försökte vi svara på den svåra frågan om hur mycket man kan träna innan det blir just … för mycket. Ett tvångsmässigt tränande som går ut över resten av livet; arbete och familj och som dessutom leder till att man tränar trots att man är skadad. Vi hörde två exempel på amatöridrottare som tränat många timmar varje dag och flera samtal kom om problem med att träningen tar över. Att springa en maraton varje dag är i mesta laget och enligt psykologiprofessor Peter Hassmén så kan överträning leda till att man blir både deprimerad och aggressiv. Alltså den totala motsatsen av de positiva effekter som man får av endorfinerna om man tränar lagom mycket.

Viktigt är också att se till att anpassa maten efter träningen. Springer man flera timmar om dagen så behöver man äta betydligt mer än annars, och Karin Henriksson-Larsén, professor i idrottsmedicin rekommenderar att man äter mer fett. Satsa på fettintaget vid hård träning - kolhydratladdningar kan man spara till tävlingssammanhang, tyckte hon.

Signaturen M mailade oss om sin träningshistoria: ”På 60.talet, då jag var i 25-årsåldern då tränade jag som en
professionell fast jag jobbade heltid. Men jag skröt aldrig om det som man ska göra numera, det var tabu i det gamla bondesamhället. När jag sen blev sjuk och oförmögen, då fick jag ofta höra: ”Börja träna så kanske du blir frisk.....!!!!!” När även sjukvården antydde samma sak då blev jag förbannad, blir fortfarande.” 

Roligt var det att dra igång med telefonväkteri idag igen, efter ett uppehåll på två år. Kul att så många ringde och hör gärna av er med ämnen som ni vill att vi ska ta upp i telefonväkterier framöver.

Vi hörs, Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista