28 oktober: Bakom Fasaden

Hej,
Alkohol är ju för många förknippat med fest och roligheter eller med avslappning och vila efter en hård arbetsvecka. Alkoholkulturen i Sverige har förändrats ganska radikalt under de senaste decennierna. 

Det har blivit  billigare att dricka, alkohol förekommer i fler sammanhang och allt färre kommer längre ihåg den tid när superiet höll på att bryta ner landet. Nu ser vi alkohol som något naturligt som man inte skäms för. Fast så är det ju inte för alla.
I dagens program så fokuserade vi på kvinnliga alkoholister – en grupp som växer med obehaglig hastighet. Folkhälsoinstitutets alkoholchef, läkaren Sven Andréasson hävdade att antalet kvinnliga alkoholister ökat med 50% på bara fyra år. De förklaringar han angav var ökad tillgänglighet, lägre priser och en mer tillåtande attityd kring alkohol.
Forskaren och psykologen Christina Scheffel Birath från EWA-mottagningen i Stockholm, som behandlar kvinnor med alkoholproblem menade att det finns få behandlingsmetoder som är utformade just för kvinnors behov. ’Empowerment’, att ta makten och kontrollen över sitt eget liv är något som ofta ger bra resultat med kvinnor.

Hon tipsade om två ställen som man kan vända sig till om man själv vill ha hjälp med sina alkoholvanor. Antingen en självhjälpssajt som drivs av folkhälsoinstitutet : www.alkoholhjalpen.se. Ett annat alternativ är att ringa alkohollinjen på 020- 84 44 48.

Vi hade planerat att ha med anhörigperspektivet också, i form av en av grundarna till föreningen maskrosbarn – för barn som vuxit upp med alkoholiserade föräldrar. Tyvärr fick hon förhinder, men jag vill ändå tipsa om sajten: www.maskrosbarn.org om du eller någon du känner 
lever med alkoholmissbrukande föräldrar.

Ett annat tips kom in till vår mail från J :
”Adult Children of Alcoholics är en rikstäckande 12-stegsorganisation där vuxna barn till alkoholister får stort stöd att bearbeta känslor kring att ha vuxit upp i en familj med alkoholism.”

Glöm inte att det aldrig är för sent för att söka hjälp och att det aldrig är för tidigt för att fundera över sina vanor.


Må så gott,
Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista