27 januari - Hur länge håller tänderna?

Hej,

Det känns fint att kunna meddela att svaret på ovanstående fråga är: Livet ut! Dagens gäst Björn Klinge, professor i paradontologi vid Karolinska Institutet tror att glappande löständer absolut inte kommer att vara en del av framtidens tandvård. I programmet hördes även Ingegerd Johansson professor vid tandläkarhögskolan i Umeå som berättade om den nya forskningen kring karies som rör salivsammansättningen i munnen och de gener som styr den. Framtidsscenariot lutar åt att vi i framtiden tidigt ska kunna identifiera de som ligger i riskzonen för karies och sedan specialsy behandlingar med tex functional foods. Men… det är än så länge bara på forskningsstadiet. Dessutom medverkade Mikael Wendel, chef för centrum för oral biologi vid KI, som forskar kring möjligheten att med hjälp av stamceller odla fram nya tänder.

Vi fick in rekordmånga frågor till programmet och Björn Klinge hann svara på några av dem. Den allra vanligaste  frågan rörde tandbortsvanorna, så jag sammanfattar hans råd:

”Borsta tänderna 2x2min per dag. Borsta inte direkt efter maten, särskilt inte om du tex druckit juice till frukost. Syran i juicen gör tandytan extra känslig och den kan ta skada om man borstar direkt på. Har man inte tid att vänta en halvtimme så är det bättre att istället borsta tänderna FÖRE frukost, för med rena tänder så är det svårare för bakterierna att få fäste. Dessutom ska man alltid borsta försiktigt och med en mjuk tandborste”.

Signaturen G:s brev svarade Björn Klinge på, på väg ut genom studion, så här löd frågan:

Signaturen G:s brev svarade Björn Klinge på, på väg ut genom studion, så här löd frågan:

Hej!

Hemma dricker hela familjen kolsyrat kranvatten dagligen. Hur farligt är detta för tänderna. Barnen har druckit sedan de var små.”

/G

Och Björn Klinges svar är att det faktiskt är bra för tänderna med kolsyra – förutsatt att det inte är socker i den kolsyrade drycken. Kolsyran snabbar nämligen på processen med att återställa PH-nivån till det neutrala i munnen efter en måltid. Läsk är däremot riktigt dåligt för tänderna.

Här kommer nu några reflektioner från er lyssnare efter dagens program:

Hej!

När jag lyssnar på ert program kan jag inte låta bli att tänka på min far. Han var född 1929 och mig veteligen såg jag honom aldrig använda en tandborste eller besökta tandläkaren under sitt liv 78 åriga liv. Han var även rökare under ca 30 år, för att sedan snusa fram till att han gick bort för något år sedan och hade då de flesta av sina egna tänder kvar. Jag blir därför fundersam på hur viktig tandborstning och tandvård överhuvudtaget är egentligen? Jag själv är uppvuxen med flour och tandborstning men har ändå haft ett flertal hål, så man undrar lite hur viktigt det är egentligen?”

Undrar A

I programmet sa Björn Klinge att det mycket väl kan vara så att generna spelar en ganska stor roll för vilka som riskerar att drabbas av karies och tandlossning. Så vissa personer verkar kunna missköta sina tänder ganska rejält utan att det märks. Men metoden fungerar tyvärr inte för de flesta…

Signaturen T berättar så här om sin erfarenhet av tandvård:

”När jag började skolan 1970 borrade skoltandläkaren upp de innersta kindtänderna och lagade med amalgam, inte för att vi hade hål utan för ändå skulle komma att få hål. Två av dessa tänder är nu i uselt skick, en tredje är rotfylld. Vad ska man göra? Jag har totalt 8 lagningar.”

Signaturen A har riktigt hållbara mjölktänder:

”Hej

Jag är 56 år och har kvar mina mjölktänder på hörntändernas plats. Hur länge kan man hoppas på att få ha dem kvar? En gång i världen sa min tandläkare att han visste en patient som minsann var femtio år innan han tappade sina mjölktänder, men den gränsen har jag ju passerat.”

Till sist ett par brev om erfarenheter av löständer:

”Hej!

Jag har haft mina löständer i över 50 år utan problem. Försvinner tandbenet upp i munnen, kan man sätta in nya löständer i alla fall”. 

Med hälsning G

”Jag lyssnar med stort intresse.

78 år - jag beslöt att ”tänderna regerar inte mitt liv” - när jag inte fick implantat för tre år sedan när jag började en långdans av först delproteser och sedan helprotes i överkäken, Den sitter inte, jag kan inte äta allt, o s v. Men jag trodde ju att det blir inget problem - då när överkäkens tänder började rasa ihop. Implantat? Jag fick höra att käkbenet var för svagt.
Jag trivs inte med protesen.
Det blev istället en långdans av proteser - den senaste är utbytt strax före jul. Håller implantat-tänderna?
När jag föddes fanns inte ens rinnande vatten i vårt hus - inte elektricitet...

Sjuttioåtta år”

Tack för alla brev och väl mött nästa vecka, då vi talar om bipolär sjukdom som också kallas för manodepressivitet – vi hörs då!

Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".