3 januari - Om manodepression

Hej,

Ett program om psykisk sjukdom kan väcka upp många tankar och känslor hos den som lyssnar. Vissa får nytt hopp av att höra andra människor som lyckats komma vidare och blivit friska  efter svåra sjukdomsskov, medan andra istället fylls av hopplöshet inför det faktum att de själva inte lyckats få hjälp.

Psykakuten i Stockholm kan hjälpa dig som är i akut behov av vård, de är öppna dygnet runt tel 08- 672 25 33. Du som inte bor i Stockholm kan söka via ditt landsting.

Stöd från andra patienter och anhöriga hade varit en stor hjälp för de medverkande i dagens program. Lena Nilsson och Carin Aissa, sök vidare på http://www.foreningenbalans.nu/ eller i Göteborg http://www.ibisgbg.se/. På deras hemsidor hittar du länkar till lokala nätverk i andra delar av landet.

Reflektioner och förslag från er lyssnare är alltid välkomna till oss på adressen kropp@sr.se. Vi läser alla brev, men har tyvärr inte resurser att svara på alla eller vidareförmedla frågor till våra medverkande i efterhand. Du som inte får svar direkt i programmet blir tyvärr utan.

Synpunkter efter tisdagens sändning innehöll önskemål om andra aspekter på bipolär sjukdom, tex mer om de varianter som inte innebär maniska skov utan bara ger återkommande depressioner, och någon ville höra mer om andra typer av behandlingar än mediciner.

Dessutom fick vi det här brevet från signaturen T:

Jag är en kvinna, 42 år – fick diagnosen bipolär för 5 år sedan.

Jag blir lite ledsen när man refererar till manin som något, nästan, positivt.

Shopping och taxiresor nämns med ett leende i mungipan.

I min mani blev jag starkt utåtagerande sexuellt och höll mig med

7 kavaljerer. Jag var otrogen min man med två av dem.

Promiskuöst beteende är ganska vanligt hos bipo. kvinnor i min ålder

har jag fått veta. Det känns mycket skönt att inte vara ensam om detta.

Jag känner skuld och vill inte prata om det.

En gång fick jag en fråga av en läkare:

- Jasså, du har varit manisk. Vad hittade du på för tokigt då?

Och så skrattade hon lite skälmskt.

Jag har aldrig blivit så ledsen i ett besöksrum någon gång.

Mina utsvävningar har orsakat mycket lidande och

känns ibland omöjliga att läka....”

I vår planeringskalender finns just nu bland annat program om Ilska och om Målbrottet – du som har intressanta tanka eller erfarenheter kring detta – skriv till oss!

Och så hoppas jag att du är med oss igen nästa vecka!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista