17 februari - Du mår som du låter

Hej,

Det här med rösten är något som vi som sysslar med radio är extra intresserade av. Jag minns exakt hur det var att första gången lyssna till min egen inspelade röst, som inte alls lät som i mitt huvud. Jag tyckte att jag lät så barnslig och ihålig, inte alls lika kompakt som jag själv uppfattade. Sedan fick jag lära mig lite andningsteknik för att kunna läsa en lång text utan att tappa luften och numera är jag så van vi att höra min egen röst att den nästan låter likadan i mitt huvud som i radion. Förutom när jag flamsar runt eller blir riktigt nervös, då kommer det där tonfallet fram igen, men då kanske det i ärlighetens namn är andra saker än just rösten som jag irriterar mig på.

Men… vi har alla vår egen röst, och många hörde av sig för att tala med Åslög Rosén, leg logoped om rösten i dagens program. Hon är förresten utbildad psykoterapeut också, för med tiden så har hon insett att det är rösten som är själens spegel…

Men många lyssnare har också funderat över rösten, här är några kommentarer:

K skriver:

”Ur min egen erfarenhet har jag förstått hur starkt sambandet mellan psyket och rösten är. Det började med att jag skämdes över min egen, som jag tyckte, gälla röst och hur jag inte kunde hindra rösten att tex åka upp i falsett när jag blev arg och kände mig maktlös. Vid sådana tillfällen kändes det som en ond cirkel. Ju mer rösten sprack, desto med maktlös och löjlig kände jag mig. Hur skall man kunna vinna respekt om man låter så?! Jag gick till en logoped, som hjälpte mig att lära känna rösten och behärska den. Det blev en stor skillnad och jag har mycket lättare att moderera humöret samtidigt med rösten. Eftersom jag är mera nöjd med min röst känner jag en större trygghet, som jag tror avspeglar sig i mitt beteende. Numer säger folk t.o.m. att jag har en behaglig röst.”

”Varför låter logopederna så onaturliga?

Inte ett ord låter normalt, utan beräknande och kallt, som om de hela tiden tänker på hur perfekt de talar.

Är det målet!!?

Hu..

/M

”Hej, Tittar ofta på Amerikanska Tv serier - har märkt att Amerikanska kvinnor ofta har en ”lägre” röst än vi svenskar. 
Är det vår språkmelodi eller tränar de (i skolan) att tala på ett annat sätt än vi?”

Mvh
M

Nästa vecka är det dags för ytterligare ett telefonväkteri – då om ilska. Hur känns det att bli riktigt rosenrasande, och när har din ilska ställt till det rejält för dig? Du som vill vara med i nästa veckas program – maila oss redan nu på kropp@sr.se

Vi hörs,

Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".