17 mars - Tvångsmässigt förälskad

Hej,

Hörni, det här med missbruk är alltid komplicerat. Vem ska egentligen avgöra när ett beteende är missbruk, när längtan och njutning övergått i ett beroende? Det som för en person är en helt sunt och njutningsfullt kan för en annan te sig fullkomligt överdrivet och onormalt. Gäst i dagens program var Erik Sundby från Dysberoendekliniken. Han menar att en viktig definition på när ett beteende övergått i beroende och missbruk är att personen själv upplever någon form av tvång i samband med sitt sexuella beteende. Att han eller hon lovar sig själv att ”aldrig mer göra så här”. Men i många fall så krävs det att man blir upptäckt eller att någon som betyder mycket för en säger ifrån. Otrohet behöver inte tyda på sexmissbruk, men överdrivet många och upprepade otroheter kan vara ett tecken på att sexet är substitut för något annat.

Vi valde idag att fokusera mest på den sorts sexmissbruk som handlar om erövring och förförelse. Andra vanliga typer av sexmissbruk är tvångsmässiga sexfanatsier, cybersex, porrkonsumtion, sexköp, utbytessex eller anonym sex med totala främlingar. Vissa av de här beteendena är också riskfyllda eftersom man riskera att smittas av sjukdomar eller utsättas för våld.

Du som känner att du har ett problematiskt förhållande till sex kan göra några av de självtester som finns på nätet.

Här kommer några reaktioner på veckans program:

”De sexmissbrukare som porträtteras i programmet är ju ”framgångsrika”, verkliga casanovor av båda könen. Ur den speciella synpunkten (alltså  om man bortser från det patologiska, beroendet, med de problem detta medför) är detta vad många män strävar efter i den valpiga ungdomen innan de blivit mogna människor: ligga  med massor av  kvinnor, helst då så attraktiva som möjligt…


Men hur är det med de riktiga sexmissbrukarna, eller i detta fall: potentiella sexmissbrukarna: de som inte får utlopp för sitt tvång eftersom de är så oattraktiva (till utseende och/eller sätt) att de inte får så många relationer de skulle vilja ha? Deras frustration måste ju vara verkligt plågsam! Räcker det då med substitut som pornografi, prostituerade o.s.v.? Eller är deras psykiska lidande extra besvärligt?

A

Detta brev frågade jag Erik Sundby från dysberoendekliniken om strax efter sändningen, och han menar att missbrukare har en tendens att missbruka det som finns tillgängligt, och om inte möjligheten till tillfälliga erövringar finns av olika anledningar så kanske man istället ägnar sig åt cybersex, köpsex eller någon annan form av sexmissbruk. 

”Hejsan,

Tack för att ni tar upp en väldigt viktig probematik! Jag är homosexuell och troligen sexmissbrukare.
Vill med detta mejl bara lägga till den profilen i diskussionen.
Min erfarenhet är att väldigt många homosexuella killar tar till sex för att få nån slags tomhets- och ensamhetskänslor stillade.

M.v.h.

J

”Det är viktigt att skilja mellan ett destruktivt användande av sex och att ha många partners. Det finns många sätt att vara ickemonogam på som inte har med missbruk eller beroende att göra.
Jag är kritisk till det ickeexisterande begreppet ”dysberoende” när det gäller sex, då det inte kan jämföras med kemiska substanser eller ätstörningar för den delen. Det är lätt att se att en ätstörning drabbat någon, viktförändringar, etc. medan ett stört sexuellt beteende måste avgöras av normer och en bild av en ”normal” sexualitet, vilket blir mycket vanskligt. Detta är viktigt att ta hänsyn till när man försöker bedöma någons sexuella beteende.


Hälsningar

M

Till sist en kommentar från en person som står Matilda väldigt nära. Matilda berättade väldigt öppet om sitt sexmissbruk i dagens program:

”Trots att jag alltid vetat att hon har ett sexmissbruk så gråter jag alltid lite när hon berättar. Kanske är det av lättnad. Lättnad att det äntligen kommit fram i ljuset. Att jag själv inte längre behöver försöka se till att inget händer henne, eller att ljuga för hennes pojkvänner att hon har relationer vid sidan. Det var den rollen jag tog på mig. Matilda är en av de modigaste personer.. som nu vågat konfrontera sina svåra sidor och berätta om dem.

J

Jag hoppas att ni lyssnar igen nästa vecka – och ringer till oss, för då blir det telefonväkteri om Pyromani. 08 – 215 216 är numret till slussen nästa vecka, vi hörs!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".