Sjukgymnasten Lars Degerfeldt använder McKenziemetonen för att mildra Malins ryggbesvär.

7 april - Sträck bort ryggvärken

Hallå,

Ämnet för dagens program är en riktig folksjukdom. 8 av 10  har ryggont någon gång i livet och ganska många har rejäla problem och framför allt smärta under längre perioder. Vila är den sämsta medicinen mot ryggont, lärde vi oss i dagens program, av vår gäst Karin Harms Ringdahl, professor i sjukgymnastik vid Karolinska.

Ett problem med ryggont är att man ofta inte vet vad som är orsaken till problemen, men det finns saker att göra även om man inte kan hitta grunden till det onda. McKenzie-metoden är en Nya Zeeländsk metod som blivit populär i Sverige. I vårt reportage träffade vi sjukgymnasten Lars Degerfeldt som är verksam i Åkersberga utanför Stockholm. Den går bland annat ut på att man gör mycket egna övningar hemma, i början av behandlingen så ofta som varannan timme.

Det finns även andra metoder som fungerar bra, och man bör alltid vara noga med att den som behandlar verkligen har adekvat utbildning, för det finns mycket som kan gå fel i rygg och nacke också. Men en tumregel är att det alltid är bra att röra på sig.

Värktabletter löser inte grundproblemet, det vet alla som haft långvarig värk, men att mildra smärtan kan faktiskt göra den mindre på så sätt att man då klarar av att röra sig och inte spänner sig för att skydda sig mot smärtan.
Allt oftare används även Kognitiv beteendeterapi för att hantera smärtan vid ryggont.

Många ville ställa frågor till Karin, vi hann med sex-sju stycken, och jag måste återigen påminna om att vi i dagsläget inte har möjlighet att svara på frågor efter programmet, eftersom våra gäster då har gått.
Kom gärna med förslag till ämnen som du vill att vi ska ta upp i programmet, kanske du själv sysslar med något som vore intressant att ta upp i ett reportage? Tveka inte att maila oss, kropp@sr.se är adressen.


Till sist en hälsning från signaturen E, som har försökt hitta på egna metoder för att få bukt med sitt ryggskott:

”Har krypande på knä med akut ryggskott tagit mig till huggkubben. Stående på knä har jag börjat hugga ved. Efter hand har jag kunnat resa på mig och så småningom gå upprätt därifrån med endast ”minnessmärtor” i ryggen.
Ont ska med ont fördrivas heter det ju. Motion fungerar tydligen. Att ligga på rygg och ”vänta” på att det ska gå över är ingen bra grej. Har också kylt ner ryggskottet genom att ligga på is inlindat i en badhanduk och efter ett tag kunnat svänga benen över sängkanten - vilket dessförinnan varit omöjligt.”

Nästa vecka talar vi om sekter och vad som får vissa människor att söka sig till sekter. Vad händer med människor som går in i väldigt slutna gemenskaper och vad är det som får dem att stanna kvar?
Glad påsk!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".