14 april - Vem vill gå med i en sekt?

Hej,

Man brukar ju säga att i nedskärningstider så är det mellancheferna som råkar mest illa ut. De sitter mitt emellan ledning och anställda och är klämda från alla håll. Det samma gäller för en sektmedlem som under någon period haft en hög  position, man är både offer och förövare till övertramp som görs. Den erfarenheten har Margaretha Sturesson, som efter sin tid i den kristna sekt som numera heter Kingdom Center, drabbats av skuld och skam inför det som hon var med om. Hon har dock valt att berätta om sina egna, personliga erfarenheter som nära nog kostade henne livet.

Hennes bok heter ”Om det så skulle kosta mig livet” Anders Haag har gått igenom det mesta som finns i forskningsväg kring sekter och hur människor påverkas i sin nya bok och tycker att betydligt mer forskning behövs kring hur man påverkas av sektlivet. Någon typisk sektpersonlighet har han inte kunnat hitta, mer än att människor som går med i sekter oftare mår dåligt än andra. ”Att vinna en tro och förlora sig själv” heter Anders bok som kommer ut den 20 april.
Psykologen Håkan Järvå är själv avhoppare från scientologerna och håller just nu på med att bygga upp ett reahbcenter för avhoppare i Västsverige. Han kommer också ut med en bok på Studentlitteratur under hösten, där han och sex andra terapeuter skriver om behandling av avhoppare.
Flera lyssnare har hört av sig och velat rikta uppmärksamheten mot vissa specifika sekter som beter sig illa, eller velat ha hjälp att komma vidare efter ett avhopp.
Vi har hittat tre organisationer som kanske kan vara till hjälp:
http://www.hjalpkallan.org/
http://www.fri-sverige.se/
http://www.ros.org.se/

Här kommer några lyssnarbrev, först från ”J” som ser sekterism på många plan i samhället:

”Hej redaktionen!
Samhället styrs till stor del av sekter - som har svar på alla livets frågor.
Som sätter allt tvivel ur spel och som kan leda hela samhällen på grund.
Och som lämnar räkningen för kalaset till efterkommande
generationer att ordna upp, betala för och ta konsekvenserna av.
Dom Neokonservativa - gruppen bakom ”president” Bush.
Ingen i hela Sverige kan motsäga dem under tiden från 11 september, fram tills Irakkriget drar igång. En mycket framgångsrik sekt - som vi alla nu får hjälpa till att betala kalaset för på. (Efterträdd av Obamasekten)
Typiskt sektbeteende hittar ni också i företagsvärlden. Beslut som tas, jasägarna är med på tåget - nejsägarna åker ut...
…”Sekt” är alltså en mall för hur det nutida ”demokratiska” samhället 
styrs. Detta finns inte bara i ”Knutby”.
Hela Sverige kan ses som en sekt - som ibland, samfällt behöver göra olika saker - t.ex. ansluta sej till EU.”

”Hejsan!
Att många i sekter, upplever sig få ett ”meningsfullt liv” helt plötsligt, beror det på att man ”skaffar” sig ett evigt liv?
Att det här livet blir meningsfullt därför att det är en slags investering, och inte bara en period man lever av...
Tack för ett bra program (åtminstone för det mesta)!

/E

”Hej!
Intressant ämne med sekterna. Bilden på er hemsida visar bilden människor som lyfter sina händer, vilket händer i de flesta frikyrkor på en söndagsgudstjänst i Sverige som har flera hundratusentals medlemmar tillsammans.


Vi i frikyrkorna är medvetna om Knutby, och att människor där lyfte sina händer. Det tycker jag inte gör att alla människor som lyfter sina händer är med i sekt. Visst är det svårt att visa en bild på vad som är en sekt, men jag tycker att SR kan bättre.

Mvh, M

Välkomna med synpunkter och kommentarer på vår mailadress kropp@sr.se
Nästa vecka undrar vi om man blir glad av att gråta…

/Ulrika