28 april - Hälsotrender från öst

Kanske läge för en mer formell hållning – det kan ju vara en synnerligen allvarlig situation som vi står inför i fråga om svininfluensan – som riskerar att utvecklas till en pandemi. Smittan kommer med allra största sannolikhet att registreras inom den närmsta veckan trodde Björn Olsen, professor och infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i dagens program. Inte mycket som vi som enskilda personer kan  göra något åt, och som det ser  ut nu så är influensan relativt mild i nuläget.
Alla stora medier bevakar den här frågan intensivt just nu, och myndigheternas information hittar du via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Uppdateringen är dock inte lika snabb där som på nyhetsmediernas hemsidor. Du hittar myndigheten på:

Största delen av programmet ägnade vi idag åt Hälsotrender från Finland, apropå att det är 200 år sedan som Finland och Sverige upphörde att vara samma nation. En av de hälsosamma saker som vi importerat från Finland är rågbrödet. En av pionjärerna inom rågbrödsforskningen är professor Herman Adlercreutz från universitetet i Helsingfors.
Han tipsar om en sida för dig som är specialintresserad av vetenskapliga rön kring råg:

Vi har också en historia om rågbröd från E i Oscarshamn, som ringde oss och berättade att det för 25 år sen började komma en brödbuss dit från Borås som sålde finskt bröd. E fastande direkt för det svarta rågbrödet. Hon tyckte att det var så gott att hon inte vill leva utan det. Så när bussförsäljaren slutade komma till Oscarshamn så letade hon fram ett eget recept som hon bakat sen dess, varje vecka, 50 bullar  per sats. När hon sedan för tio år sen fick besök av en hantverkare, så blev han lika besatt av de goda rågbullarna. Tyvärr har E numera dålig syn och kan inte förmedla sitt rågbrödsrecept – men här är några recept jag hittade på nätet:

 

 

Nästa vecka tar vi upp ett allvarligt ämne, nämligen förlossningspsykos, som kan drabba nyblivna föräldrar. Då blir det tillfälle att ställa frågor om detta till vår gäst.

Vi hörs!

/Ulrika