26 maj - Livet i färg

Jag är faktiskt rätt så avundsjuk på alla synesteter som har en extra dimension i form av färg på bokstäver, ljud och i vissa fall känslor och människor. Detta verkar dock vara något man har eller saknar, och knappast något som man kan träna upp. Men fick jag välja så skulle jag själv gärna vara en kombination av turkost och rött, som är mina absoluta favoritfärger. För fotografen Eva Quirbach, som var med i  programmet så är färg en väldigt stor del av livet medan Stefan Löfgren ögonläkare och Rurik Löfmark, hjärtläkare båda är röd-grönt färgblinda och för dem innebär all skir vårgrönska och mustiga tomatsoppor ingen färgupplevelse alls. Färgpsykologen och arkitekten Karl Ryberg ser färg som vitaminer för sinnena. Han färgar ofta sina kläder själv för att få just den rätta nyansen.

Du som är mer intresserad av synestesi kan gå in på www.synestesi.se där kan man till exempel se vilka färger som olika synestetiker har på bokstäverna.

Nästa vecka ska vi tala om vad som händer i en familj när ett barn börjar knarka, hur hjälper man bäst till som förälder, vad gör man med skulden, och vems fel är det? Du som har egna erfarenheter – maila oss gärna på kropp@sr.se, det går bra att vara anonym för den som vill, eller ring och var med direkt i programmet och dela med dig av dina tankar och erfarenheter.

Här kommer några lyssnarbrev apropå Färg:

”Hej på er!

Jag har synestesi eller är synestet, som man väl också kan säga?

Ville bara säga att jag har total igenkänning i fotografen från Göteborg (glömde hennes namn), förutom färgerna då, som ju är helt andra än hennes på i princip allt.

Ville också kommentera ang matematiken, att jag älskar matematik, gjorde det under hela grundskolan också, men var väldigt långsam, då jag tror att just färgseendet satte käpp ihjulet. Hade full koll på läget, men tog lång tid på mig då alla siffror och tecken och tal skulle "ta vägen över" synestesin och sen insikt och förståelse och sen över synestesin igen och sen ner på pappret och där en ny sifferkombination som också fick färg... ja ni fattar, lång väg till rätt resultat. Och väldigt tröttande för hjärnan.

Enerverande och lite trist, då jag gärna hade läst vidare inom matematiken men klarade inte av tempot och valde konstnärligt arbete istället, vilket inte alls är enerverande och trist. Tvärtom.

Hej hej från Åsa

P.S
Å=blodröd

S=utspädd saftröd m gult skimmer

A= ljus som söndag och solvit som gud”.

”Hej!

När jag drabbades av depression för några år sedan, upplevde jag ett sådant behov av färger! Kunde stanna och bara titta på en liten gul blomma i diket, eller stå länge vid grönsaksdisken i affären och "dricka in" alla färgerna!

Hör det ihop?

Hälsningar M

”Jag ser färger när jag hör språkljud och toner. Jag har bara relativt gehör, så låga toner är bruna och de blir gulare ju högre de stiger för att sedan övergå i grönt, blått och kanske violett.
Vokaler har färger, a är vitt, e är grått i är mörkgrått, o är brunt, u är blygrått, ä - ljusblått, ö metallic-grönt.

Konsonanterna har en massa färger också, men det ska jag bespara er.

K

”Hej

Jag är färgblind, inte jättemycket men tillräckligt för att det ska ställa till det lite ibland. Det är som oftast den röd/gröna färgen som jag tycker är svår, vidare alla färger som innehåller rött (rosa, lila, etc).

Jag har ritat och målat mycket i mina dagar, för att underlätta för mig, har jag lärt mig läsa på pennor, färgburkar. Färgernas namn på olika språk och framför allt "färgkoder".

- Och givetvis lärt mig att inte skämmas för att fråga andra. I dagliga livet är det egentligen inga bekymmer för mig, klart det hänt att jag köpt en skjorta i tron om att den varit blå men sedan fått reaktion på den nya "knall-lila" skjortan.

Där emot gällande Tv- och dataspel... där alla markörer och motståndare uteslutande är röda, -det vill säga, för mig, osynliga.

Tack för ett bra program,

P

Vi hörs om en vecka,

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista