9 juni - HIV-positiva skaffar barn

Som journalist så känns det alltid bra  att vara först med att berätta nånting. Idag så var det många som höjde på ögonbrynen när de hörde hur Danmark tolkar EU-direktiven kring vilken hjälp man ska ge HIV-positiva som vill ha barn. Susanne Lindgren, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge hade inte hört talas om den tolkning som man gör i Danmark, att man bland erbjuder hjälp även i de fall där båda föräldrarna är HIV-positiva, och i de fall där det krävs provrörsbefruktning.

Med i programmet var också Anders Tegnell chef på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Han tyckte inte att Danmarks modell med ett nära samarbetet mellan socialstyrelsen och sjukvården var nåt att ta efter utan anser att myndigheterna bör hålla sig mer på avstånd och utarbeta riktlinjerna i samråd med andra myndigheter. 

Vi fick också träffa Lena Hillström, en av våra lyssnare som vi ska följa under en träningsperiod. Hon har börjat träna många gånger men lyckas inte hålla kvar vanorna, något som många av oss känner igen. Du som har tips om hur man får motionsvanorna att bli besående, maila oss gärna på kropp@sr.se.

Ett ämne som HIV väcker en del känslor och reaktioner – här är några brev vi fått efter dagens sändning:

”Hej!

Vilken utmärkt och viktig diskussion ni väcker. Men mannen från socialstyrelsens  smittskyddsenhets resonemang är ju helt befängt, att legitimera icke-hjälpen till hiv-positiva par som vill ha barn med att man överhuvudtaget inte ska ta risker gentemot ofödda barn. Helt ohållbar grund - då ska gravida kvinnor inte åka bil eller gå i trappor eller helst andas alls. Så helt uppenbart ett resonemang grundat på andra värderingar. Men läkare och andra har alltid försökt kontrollera olika grupper av kvinnors/pars försök att få barn med olika ihåliga invändningar.

Hälsningar H

Signaturen P tar upp själva språkbruket, hur vi talar om HIV-positiva och jag måste nog ta på mig att jag inte tänkte tillräckligt på detta idag. Naturligtvis är det viktigt att  tänka på hur man talar om saker och ting, inte bara vad man säger, men idag var det själva smittan och smittorisken som var i fokus, så då  föll den  aspekten bort, men  jag ska bättra mig, Så här skriver P:

”Hej

Jag vill tacka er för att ni tar upp och diskuterar ämnen som rör oss hivpositiva. För det mesta är vi osynliga eller beskrivs som farliga "HIV-MÄN".

Men... som hivpositiv känns det oerhört starkt stigmatiserande att hela tiden bli benämnd som "HIV-SMITTAD". Vi försöker själva benämna oss som "hivpositiva" eller som "bärare av hiv-virus". Detta för att avdramatisera och minska rädslan för oss.

Att hela tiden gå och känna sig som en smittobärare är inte bra för självkänslan och psyket. Speciellt eftersom vi inte smittar i vanligt umgänge!”

Å jag tycks ha haft dålig språklig fokus i dag – här kommer ytterligare  en formuleringskommentar:

”Hej!

Nej, jag gick inte i taket, men när programledaren sa att Per Naroskin gjorde det blev det svårt att lyssna på resten. "Gå i taket" betyder att bli mycket upprörd. Jag tror att programledaren närmast menade det motsatta.
För övrigt gillar jag programmet och programledarna.

Bästa hälsningar G

Å så ett brev apropå träningsvanorna som inte vill sätta sig. C har ett tips:

”Det tar 8 veckor innan den nya vanan blir en vana, ( det gäller alla typer av nya vanor) det kan vara en bra liten påminnelse att tänka på när träningen går lite trögt runt vecka 4-5. Så håll ut i 8 veckor så blir det en vana sen. :)”

Vi hörs nästa vecka, då talar vi om personlig utveckling som hobby, vi hörs då!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".