22 september - Vaccinationsvägrarna

Minnesexperten Idriz Zogaj var i studion idag  och pratade om hur man tävlar i minne. Lite roligt var det när jag talade med honom i telefonen innan å jag undrade om han hade papper å penna för att skriva upp adressen, då svarade han bara lite kaxigt att han minsann klarar att komma ihåg en adress…. Vi finns ju på Kornhamnstorg, å när jag skulle förklara detta på en knastrig mobillinje så sa jag ”hamnen där de skeppar korn” och det är just en sån metod som Idriz använde sig av – att ladda orden med bilder, å gärna även ljuden från slamriga båtar och kanske lukter också. Detta är ett tips om man vill bli bättre på att komma ihåg detaljer. OCR-nummer på räkningarna till exempel, skulle det vara kul att klara av att memorera bättre, där får man göra sig bilder av numren i kombination – hur de ser ut i trisser eller fyrtal tex. Och där ger Idriz Zogaj mycket hopp. Alla kan träna upp sitt minne, det finns vissa tekniker som man  använder sig av. Minnesexperterna är inga savanter eller översmarta personer utan övning ger färdighet. Känns hoppfullt.

Mer om minnestekniker kan man läsa på http://www.minnesforbundet.se/

Huvudämnet idag var  vaccinationsvägrarna, än dröjer det några veckor innan vaccinet är här, men  många har bestämt sig för att inte delta i massavaccinationerna. Varför undrade vi och fick en del olika svar. Detta är en fråga som väcker väldigt olika tankar hos människor, och så länge man inte har smittan inpå sig så blir alltihop ett något teoretiskt resonemang. Klart besked kom iallafall från Socialstyrelsen och Inger Andersson von Rosen, läkare på smittskyddsenheten att vaccinationsprogrammet ska genomföras oavsett hur influensan fortskrider.

Några reaktioner kan ni läsa här nedan, å så vill vi gärna höra från er som läser mycket sjukdomsbloggar på nätet. Vad får ni ut av det, och vilka läser ni? Maila oss på kropp@sr.se - detta är nämligen ämnet nästa vecka. Vi hörs då!

 

Hej!

Det är skrämmande att det går att hitta en läkare som kan komma på idén att i radio hävda att "vitlök, c-vitamin samt probiotika" kan skydda mot svininfluensan. Att det är dagens livsstil som det är fel på och att han sedan drar slutsatsen att om man "är uppe och spelar poker på internet på nätterna" så ökar det i princip risken för att insjukna. Denna diskussion håller på basal nivå över huvud taget inte. Självklart är det bra mot alla sorters infektioner att ha ett starkt immunförsvar och leva nyttigt. Men det är ju förhållandevis många unga och friska människor som dött av svininfluensan. Dessa personer har i rimlighetens namn haft ett betydligt mer aktivit immunförsvar än en äldre person till att börja med (Bortsett från att en äldre person möjligtvis eventuellt kanske har ett tidigare skydd mot H1N1 som en ung person ej har). Hur skulle då ens laster av vitlök och c-vitamin ha kunna hjälpt dessa unga, friska människor som dött? För det är knappast så allt alla av nyss nämda kategori har suttit uppe nätterna igenom och spelat poker. Hur kan man som läkare ens använda sig av dessa argument? Därefter denna sjusköterska som vidhåller de mkt små halterna av kvicksilver i vaccinet är skadliga. Att dessa halter är så små att det inte skadar människokroppen i den absoluta majoriteten av fallen tar han inte upp.

 

Av egen erfarenhet som nybilven läkare, samt av dessa vårdanställda i programmet att dömma, så florerar helt osanna rykten om vaccinet även inom vården. Sjukvårdspersonal måste informera sig från oberoende källor innan de går vidare och uttalar sig om vaccinet, då en av vårdens och dess anställdas uppgifter är att kunna ge korrekt information om hälsofrågor till befolkningen. Detta har bevisligen fallerat hos flertalet anställda inom vården.

 

Sist men inte minst förvånas jag över det paradoxala i detta att vi i Sverige är ett av de få länderna som får GRATIS vaccination och en stor del av befolkningen blir UPPRÖRDA över detta. Ska man inte snarare bli tacksam för få det erbjudandet istället? Hade befolkningen däremot inte fått detta erbjudande så hade med största sannolikhet samma befolkningsgrupp blivit rabiata över att de INTE fick vaccinet.

/M”

                   

”Det sägs otrolig sanna saker idag hos er: quicksilver och vacciner är dålig, det finns statistiska bevis att vacciner gör mer skador än nytta, i synnerhet hos barn. Läkemedelsföretagen tjänar på detta adhd och andra moderna skador hos barn kan komma från vaccinationer Dessutom ljuger man global om att dagsbehov av till ex vitamin C är 60 mg, nobelpristagearen linus pauling sa något helt annat.
F”

 

”Hej på er

Jag har varit hemma några dagar beroende på förkylning/influensa. Jag sökte igår på nätet om svininfluensa och kom fram till at det kan vara det jag drabbats av. Därför ringde jag min vårdcentral för att fråga om jag kunde få bli testad ifall det var svininfluensa, men se det gick inte! "Då skulle vi inte få göra annat" blev svaret. Hon gav mig rådet att vaccinera mig när det så blev dags för det, och det kommer jag troligen att göra.

 Svaret får mig att fundera på följande;

- Hur han myndigheterna veta omfattningen av smittan om man inte får testa sig vid en influensa? Många får tydligen lindriga symptom så det kan ju vara många som drabbats.

- OM jag nu har haft svininfluensa så lär jag ju inte behöva vaccin. Är det alltså billigare att vaccinera istället för att göra ett test om man redan haft influensan? Detta ser jag som en konstig logik. Men debatten har bara handlat om vaccin, inte om att utveckla ett enkelt test.

 Hälsningar G”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".