13 oktober - Konstgjord lunga räddar de svårast sjuka

Knappt hade jag puffat för att vi skulle tala om immunförsvaret den här veckan, så började de komma. Tipsen om utomordentliga preparat som jag kan köpa och ta för att på så sätt stärka immunförsvaret. Det är allt från rötter till vitaminer och örter. Till det kommer tips om prylar, dieter, salvor, motionsprogram, massage och healing. Egentligen är det fel att slå hop alla de här tipsen i en hög, för en del är riktigt genomtänkta och bygger på fakta eller egen erfarenhet. Andra hör av sig av mer kommersiella skäl, människor som själva har intressen av att marknadsföra en produkt. Dessutom har vi fått brev från människor som har hittat en livsstil som passar dem och nu vill de frälsa resten av världen med sin idé. Ingenting av detta är fel eller klandervärt. Men, eftersom vi är ett vetenskapsprogram så varken kan eller vill vi förmedla produktinformation kring sådant som inte är vetenskapligt testat.

Däremot kan vi konstatera att dagens gäst Jan Andersson, från karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och expert på immunförsvaret, konstaterade att gamla tiders hälsotips blivit aktuella igen. Håll dig varm om fötterna, sov ordentligt, se till att få i dig D-vitamin genom solen bl.a. och ät gärna lite fiskleverolja, så lät hans grundråd för att stötta immunförsvaret. Liknande råd fick många som växte upp i mitten av förra seklet, och Jan Andersson menar att vi inte kommer att kunna förlita oss på antibiotika i samma utsträckning i framtiden, utan kommer att få återgår till att försöka skydda oss mot infektioner i förtid.

Nästa vecka är rubriken Friskt eller sjukt. Då handlar det om det som vissa kallar för medikaliseringen av  samhället. Att medicinera i förebyggande syfte kan spara mycket smärta och sjukdom – men gör också fullt friska personer läkemedelsberoende.

Vi hörs om en vecka!

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".