10 november - Sjuk lever får nytt liv

Många olika ämnen på temat livskraft hade vi det i dagens program. Sjuka personer kan i vissa fall donera sina organ vidare eftersom sjukdomen inte alltid bryter ut hos den nya värdkroppen. Märkligt men sant, och detta har medfört att bortemot 800 personer med den s.k. Skellefte-sjukan kunnat ge nytt liv med sina organ, trots att de själva blir sjuka av sina levrar.

Författaren och psykologen Patricia Tudor-Sandahl gästade också studion för att tala om sin nya bok – Den fjärde åldern. Hon har valt de sju dödsynderna från kristendomen som utgångspunkt för sina funderingar kring vad som hindrar oss från att leva våra liv fullt ut. Avundsjuka, likgiltighet och fåfänga står många gånger i vägen och gör att vi ägnar energi åt fel saker i livet. Istället för att snegla avundsjukt på nån annan så borde vi oftare satsa på att utveckla våra egna intressen i livet menar hon.

Idag inledde vi också en ny serie om träning för skeptiker – du som har hittat en ny, udda eller speciell träningsform som fått din att bli en motionerande person – tipsa oss – kropp@sr.se är adressen. Så skickar vi ut Kicki, som ännu inte hittat nån träning  som passar henne- för att pröva.

Signaturen J reagerade på att dagens reportage handlade om träning enbart för kvinnor:
”Hörde på dagens program om 'curves'. Det låter ju som en trevlig träningsform, men så diskriminerande! Om det hade varit tvärt om och att det var kvinnor som stängdes ute så skulle det bli ramaskri och P3 skulle göra flera timmar politiskt korrekt radio om det, men när det handlar om oss killar så är det bara bra att vi diskrimineras.
Är inte det lite dubbeltydigt?
/J”

Nästa vecka talar vi om ensamhet mitt i livet – du som har egna erfarenheter är välkommen att ringa in till programmet på 08 – 215 216, slussen öppnar klocna 10.

/Ulrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".