Jobbet som drog

Tisdag 24 november

Att arbeta hårt och mycket väcker ofta beundran, man gör ju en stor insats för samhället eller för företaget och får beröm. De närstående däremot kan märka att allt inte står rätt till. Dagens program handlar om ett beroende som är lätt att dölja eftersom drogen ofta ger status. En arbetsnarkoman tänker ständigt på jobbet, även när han eller hon inte arbetar. Försöker arbetsnarkomanen koppla bort jobbet kommer i stället symtom som irritation och depression, ungefär som när en alkoholist försöker dra ner på alkoholkonsumtionen.

Det som driver en person att bli beroende av sitt arbete kan vara antingen en passion för uppgiften eller att man försöker leva upp till omgivningens krav, det visar forskaren Cecilie Schou Andreassen, som undersökt arbetsnarkomani bland anställda i norska företag.

I det direktsända telefonväkteriet kan lyssnarna ställa frågor till dagens gäster i studion; arbetslivscoachen Anette Sandgren och Ci Lindström, som efter en tid med 15-timmars arbetsdagar lyckats hitta balansen i en vardag med VD-uppdrag, barnfamilj och träning.

Slussen öppnar 10.00 och telefonnumret är 08-215 216