Yoga för hjärtat


Yoga slog igenom som träningsform för några år sedan. Många rullade ut yogamattorna och blev starka, och viga och vältränade med bikram, kundalini eller ashtanga. Även sjukvården fick upp ögonen för den indiska läran, för det visade sig att yoga kan sänka blodtrycket och hjälper mot hjärt- och kärlsjukdomar. Så bra att det nu till och med blivit en del av svensk hjärtsjukvård. I dagens program får vi lära oss mer om medicinsk yoga.

I år är det 200 år sedan den moderna läkarutbildningen startade vid Karolinska institutet. Idéhistoriken Olof Ljungström kommer till studion och berättar om hur vården och läkarrollen förändrats sedan början av 1800-talet.

Dessutom ska vi till USA och få speedterapi. Det började som en kul grej på ett releaseparty, men efterfrågan för terapi i treminutersformat var stort, och snart var en ny form av terapi född.

I serien ”Träning för ovilliga” testar Kropp & Själs reporter att spänna på sig långfärdsskridskor och ge sig ut på isen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista