Foto:Scanpix

Det dolda missbruket

Att dricka riskfyllt mycket alkohol är farligare för kvinnor än för män. De fysiologiska skadorna kommer snabbare och risken att drabbas av tex bröstcancer ökar. Samtidigt är kvinnor bättre än män på att dölja sitt missbruk. De sköter jobb, hem och familj och ingen anar hur det står till när det inte syns på ytan. Missbruket upptäcks först när det gått riktigt långt visar ny forskning om kvinnliga alkoholister.

Inom primärvården har man blivit allt mer medveten om alkoholproblematiken. Idag är det självklart att man får frågor om rökning när man kommer till doktorn, men det skulle behöva vara lika självklart att få frågor om alkoholvanor. Nu rustar vården för att kunna fånga upp personer med riskfyllt alkoholbruk på ett tidigt stadium. Det skulle kunna rädda många från att utveckla beroende. Gäster i studion är Christina Scheffel Birat, som skrivit en avhandling om kvinnors alkoholproblem, vid institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet samt Astri Brandell Eklund som jobbar med motiverande samtal inom Riskbruksprojektet vid Folkhälsoinstitutet.

Dessutom handlar programmet om hypokondriker – som lider av en så stark rädsla för att bli allvarligt sjuka att de blir sjuka av det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".