Vem bryr sig om saltet?

För tre år sedan satte Livsmedelsverket upp en plan. Svenska folket skulle sänka sin saltkonsumtion till hälften. Livsmedelsindustrin skulle hjälpa till. De skulle smygsänka halterna av salt i bröd, charkvaror och färdigmat på ett sätt så att vi konsumenter inte märkte någon skillnad i smak, och efter fem års tid skulle all mat vara bara hälften så salt. Nu har det gått tre år, men vad har egentligen hänt? Jo, svenskarna älskar fortfarande sitt flingsalt och örtsalt och grovsalt. Industrin skyller på problem med hållbarhet och i medierna ropas det bara efter mindre tillsatser, saltet har visst alla glömt bort, åtminstone här i Sverige. I USA, Storbritannien och Finland däremot tar man i med hårdhandskarna när det gäller invånarnas saltintag.

Dessutom handlar det om hårfärgningsmedel. Åsa Wallenrud drabbades plötsligt, efter ett halvt livs hårfärgande, av våldsam klåda och bulor i hårbotten. Det här är inget ovanligt, och den allergiska reaktionen kan komma efter många års färgande. En ny studie från Karolinska Institutet visar att de allra flesta hårfärgningspreparaten innehåller extremt allergiframkallande ämnen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista