Friluftsministern Lena Sommestad monterar ett Trangiakök på rekordtid i Kropp & Själ! (Foto: Stina Näslund)

"Ja, jag vet att jag borde."

Varför tränar vi inte fastän vi vet att vi borde? Efter åratal av kampanjer och det entydiga budskapet att man måste motionera så sitter ändå en stor del av Sveriges befolkning stilla framför teve och datorer. I dagens program får vi följa med på ett träningspass med undersköterskor som blivit tvingade att börja träna via jobbet. I studion sitter Björn Ekblom, professor i idrottsfysiologi och en av dem som idogt påpekat hur viktigt det är att röra på sig. Psykologen Gunilla Burell berättar varför vi inte handlar som vi vet att vi borde.

Att känna avsky är en överlevnadsmekanism. Vi rapporterar om ny äckelforskning och recenserar ”avskytestet”. Testa dig själv på:

Friluftslivet ska rädda folkhälsan, därför satsar nu regeringen på friluftslivet och miljöministern Lena Sommestad har utsetts till ”friluftsminister”. Kropp & Själ testar hennes kunskaper i Trangiakök.

Träning och idrottsfysiologi handlar det om i vårt telefonväkteri. Björn Ekblom, professor i idrottsfysiologi, svarar på lyssnarnas frågor om stretching, håll, träningsvärk med mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".