Eftersnack v 21 Lurad av solkrämen

Rekordmånga frågor kring leverfläckar, mailgnt melanom och solvanor hann vi besvara i dagens program. Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet var ganska bestämd; Undvik helt att pressa i solen, skippa solarier och skydda, skydda, skydda. Helst med kläder och genom att söka skuggan. Han tror att det är vår svaghet för mörkt solbränd hud som får oss att trotsa solråden och ändå pressa oss i starkt solljus.

Han fick medhåll av professorn i dermatologi vid Sahlgrenska akademin, Olle Larkö. Han konstaterade att trots det myckna solkrämsanvändandet så har maligns melanom fortsatt att öka. Det är alltså inte så att solkrämerna hindrar oss från att få hudcancer – det de i första hand skyddar emot är att bränna sig. Men får doktorerna råda – så ska vi utsätta oss betydligt mindre för direkt sol, istället för att smörja in oss med massor av krämer.

Du som vill läsa mer om solkrämerna kan läsa artiklarna under rubriken Skenet bedrar i hälsomagasinet Vitalt Vetande – de hittar du här: http://www.vitaltvetande.se/web/Skenet_bedrar.aspx

Det finns gott om information kring malignt melanom och bilder tex Här: http://www.cancerfonden.se/sv/Om-Cancerfonden/Press/Pressbilder/Malignt-melanom/

Och här: http://cancer.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=e2bcbf60-84d9-4d3c-8216-b33e7f984293

Näst vecka talar vi om kollektivet – som behandlingsform och livsstil – varför är det lättare att må bättre och förändra en livsstil i grupp?

Vi Hörs! /Ulrika