04 04 06 TELEGRAM FRÅN VETENSKAPSRADIONS "KROPP&SJÄL" I P1

Populära kosttillskott av typen CLA-preparat kan orsaka diabetes och fungerar inte som bantningspiller, tvärtemot marknadsföringen i hälsokostbutiker och på internet. Det rapporterar vetenskapsradions program Kropp&Själ.

Enligt ny forskning utförd på Akademiska sjukhuset i Uppsala innehåller transfettsyran CLA ämnen som ökar både de fria radikalerna i kroppen och minskar insulinkänsligheten, effekter som kan orsaka hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2.

Insulinkänsligheten minskar lika mycket som om en person i riskzonen hade gått upp 5-10 kilo. De fria radikalerna gick upp lika mycket som hos en del rökare, det visar studien av 25 överviktiga medelålders män.

-Det finns ingen anledning att använda CLA-preparat eftersom de saknar effekt och dessutom kan vara rent farliga, säger Ulf Risérus, diabetesforskare vid Uppsala och Oxfords universitet, till Kropp&Själ.

CLA passerar också över i modersmjölk och kan på sikt öka risken för att barn utvecklar diabetes som vuxna.

Tidigare djurstudier har visat på positiva effekter som även intresserade forskarna.

Men nu backar man, och även en av Sveriges mest kända och tongivande näringsfysiologer Fredrik Paulun, ändrar nu uppfattning och kommer att ändra sin information om CLA-preparaten.

Fakta:

CLA står för konjugerad linolsyra som är en transfettsyra. I naturlig form finns den i mycket mindre doser i mejeriprodukter tex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".