Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v 39 Vård i hemmet

”Jag blir kvar hemma så länge det går”, har man hört sjuka personer säga. Då har man nånstans i bakhuvudet en bild av att när man är riktigt sjuk, och kanske nära döden, så får man ligga på sjukhus eller på nån annan form av vårdinstans. Men det är långt ifrån säkert att detta är en möjlighet som kommer att ges framöver. Sjukvården är i stark omvandling och alltmer vård sker numera i hemmet. Sverige går före i utvecklingen av hemsjukvård och tekniska lösningar som ska kunna ge patienterna lika god vård i hemmet. Dessutom – om man tittar på de nya satsningar som görs inom sjukvården just nu, till exempel på nya Karolinska Sjukhuset i Solna, så pekar det mesta åt att sjukhusen kommer att bli mer av en diagnos- och testinstans och att själva behandlingen och vården kommer att ske utanför sjukhusets väggar. Huvudskälen till detta är två; Dels kostnadsfrågan – att ny teknik och nya behandlingar som räddar liv kostar enorma pengar, och dels så tror man att problemet med multiresistenta bakterier kommer att öka och sjukhusen riskera att bli rena smitthärden. Därför är det bra att tillbringa så kort tid som möjligt på sjukhuset. Det menade en av dagens gäster, infektionsläkaren Jan Andersson som också är prorektor på karolinska institutet. En mer positiv bild av hemsjukvården gav Inger Fridegren, verksamhetsansvaring för avancerad sjukvård i hemmet för Nacka Närsjukhus räkning.  Hon och hennes kollegor utför främst palliativ vård, det vill säga vårdar patienter med obotliga sjukdomar. De mår oftast mycket bättre hemma och får en betydligt högre livskvalitet. En grupp som också påverkas extremt mycket av hemsjukvården är de anhöriga. Övriga familjemedlemmar tvingas leva med en svårt sjuk person och en massa vårdpersonal som springer ut och in i sina hem. Och anhöriga till ensamboende kan också känna att ett tung ansvar vilar på dem för att den sjuke ska ha det bra. Åke Fagerberg från Anhörigas riksförbund uttryckte oro för detta. Vi kommer att återkomma till anhörigas situation i program längre fram.

/Ulrika

Här kommer några brev:

”Ofta förutsätter hemsjukvården att det finns någon anhörig boende i bostaden maka/make eller att vuxna barn kan ställa upp.

Alla vill vi hjälpa våra anhöriga och i varje fall anser man sig inte ha möjlighet att säga jag vill inte jag kan inte.

Det är inte säkert att det vuxna barnet åter vill bli skött av sina föräldrar eller att föräldrarna vill bli få hjälp med sin personliga hygien av sina barn.

Hemsjukvården är bra men det verkar som om det här har blivit ett krav/förväntan på både den sjuke och anhörige som vi kanske borde börja titta närmare på. En verklig valfrihet och inte ett dolt krav. /A”

”Hej!

Som alla vet är ca hälften av hushållen i Sverige ensamhushåll. Kanske

har den ensamma vänner/anhöriga som kan ställa upp vid sjukdom men

många har det faktiskt inte. Hur funkar hemsjukvård/ hemvård för alla

dem som lever i ensamma? Tacksam för ett program som belyser alla

ensammas liv i hemmet vid sjukdom/ ålderdom.

S”

”Hej,

Den stora satsningen på hemsjukvård har skett inom psykiatrin.

För 10-15 år sen fanns det flera akutmottagningar. Idag finns det bara en enda kvar vad jag vet i Stockholmsområdet. Istället har man satsat på mobila kris & akutteam. Att vara hemma när man är sjuk fungerar säkert bra för många när det gäller fysisk sjukdom men psykisk dito är en annan sak.

Jag vet av många, och av egen erfarenhet, att det inte fungerar alls.

Först skall man ringa ett akutnr och prata med en person som skall

avgöra om det skall skickas ett team. Där är tröskeln oerhört hög.

Om det sen kommer ett team så är det ännu en tröskel.

Tar teamet med en till sjukhus så är det en tredje tröskel om man

skall få en sängplats som kan bytas ut dagen efter mot att man

skickas hem och får nya besök av team.

Många som jag vill inte må dåligt hemma över en viss nivå men

det finns numera inget alternativ!

Nu tog ni upp en del av sjukvården som kanske är mest vanlig men

som vanligt i ert program så är det mycket kropp och lite själ...

Med vänlig hälsning /F”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".