Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
P1:s hälsojournalistiska program.

Eftersnack v6 Behåll vitaminerna i maten!

Publicerat tisdag 8 februari 2011 kl 12.01

Ojoj vad mycket näring som går i intet på min spis. Särskilt när det gäller grönsaker, så fick jag idag lära mig att minimera koktiderna så mycket som möjligt och att frysa in broccolivattnet till soppdagar. Men när det gäller tomater och morötter så är det ordentlig kokning, och tillsättning av fett som gäller för att för antioxidanterna lycopen och betacaroten tillgängliga för kroppen. När det gäller kött  så är det däremot inte lika känsligt att ha en gryta puttrande på spisen. Då är det istället mer problematiskt att värma för mycket och bränna vid. Maud Langton från SIK i Göteborg och Margareta Nydahl från kostvetenskapen i Uppsala var med i studion och gav tillagningsråd. Margareta vill gärna rekommendera de klassiska kokböckerna för tillagningsråd eller på nätet:

www.hemmetskokbok.se

En lyssnare skrev in och frågade om rostning av mandlar och solroskärnor, och där rekommenderar Margareta att man är lite försiktig och ser till att de inte blir brända i ugnen. Matvaror som innehåller mycket fett kan oxidera och härskna om de blir för varma, så det gäller att ha koll på temperaturen.  Annars handlar många av dagens lyssnarebrev om disktrasans hantering, många vill dela med sig av sina god råd kring denna kökets medhjälpare.

Vill bara först passa på att påminna om nästa veckas telefonväkteri –om förlåtelse. Har du lätt eller svårt för att be om ursäkt, och hur bra är du på att förlåta någon som gjort dig illa? Å måste vi alltid ge förlåtelse för att någon ber oss om det? Ring in direkt till programmet eller maila oss dina tankar kring förlåtelse. kropp@sr.se

Vi hörs, Ulrika

”Hej, Det finns ingen chans att kompensera bristen på solljus vintertid med mat för att behålla vettiga nivåer vitamin D. Jag äter 6000IE per dag (150 mikrogram) och har svårt att få upp mina nivåer. Ändå blev jag på kort tid MYCKET piggare. Nuvarande rekommendationer är ett skämt. Titta gärna på http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin och de länkar som finns där.T”

”Hej!

Jag har precis lyssnat på dagens program om vitaminer och matlagning. I ert inslag om mikrovågsugnar saknade jag en internationell forskning som ser mikrovågsugnarna ur ett bredare hälsoperspektiv. T.ex. farande med läckage från förpackningarna - oftast plastslag - som omger maten man stoppar in i mikron.

Här är en länk till det jag saknade i ert program idag:

http://www.jsonline.com/watchdog/watchdogreports/34532034.html

Kanske är detta hälsoproblem större i USA där lagstiftningen tillåter mer "farligheter" i maten än i EU?

Hälsningar från en hälsomedveten och intresserad radiolyssnare D”

Och så några brev kring veckans snackis – hur göra med disktrasan:

”Ett tips! som fungerar

Skölj sist ur disktrasan med KALLT vatten (efter varmt) och HÄNG UPP  

trasan luftigt.”

”Kör den i tvättmaskinen med vittvätten - varje fredag! På fredag ska  

man städa det gör varenda tant....

Tjosan M”

”Min disktrasa kokar jag ett par gånger i veckan. Varje gång jag kokat ägg. Äggen tar jag upp ur det kokande vattnet därefter lägger jag i disktrasan, och lite diskmedel, sedan får den koka ett par minuter. B”

”Ni undrar hur ofta man behöver byta en disktrasa? Det beror på hur noga man sköljer och kramar ur den efter varje användning. Är det bara jag som använder den så skulle jag kunna använda samma disktrasa i flera år utan att den luktar unket, men enligt min erfarenhet kan eller vill inte kvinnor vrida ur disktrasor ordentligt, och då blir det svårare att snabbt och effektivt skölja ur en disktrasa som sedan också torkar snabbt. Disktrasor byter jag för att de blir slitna och spintar (faller sönder) eller får någon missfärgning. Jag äcklas ofta av andras disktrasor. C”

”hu vilket slöseri!

hörde om folks disktrasevanor och blir helt ställd. har aldrig dessa människor hört talas om att koka ur trasorna? själv har jag använt min linnedisktrasa så vansinnigt länge att jag inte kan räkna efter, men det är över ett år i alla fall. den luktar aldrig illa eftersom jag kokar den med jämna mellanrum. om man nu envisas med att tro att det är för hemvävt kan jag avslöja att även "wettex"trasan och dess gelikar faktiskt blir som bäst efter ca fem kokningar, det har jag fått mig berättat från en som jobbar på ett sånt företag. mera miljösnåla smarta tips och heja den återvinningsbara långlivade trasan.

så jag kan istället lägga några extra slantar på god (och nästan jättenyttig ;P) rättvisemärkt choklad.

tack för ett alltid lika intressant och bra program, P1 äger! F”

”Hej!

Jag lägger disktrasan i diskmaskinen, då är den alltid fräsch!

vårhälsningar M”

”Disktrasan ska man skölja och krama ur flera gånger, med detsamma man har använt den. Och hänga på tork (även om en hälsovårdsinspektör en gång förfasade sig över bakterietillväxten om man hängde den över diskbänkskranen). - Gör man så håller en wettextrasa flera månader utan att lukta det minsta. Det som dödar trasan är bränt fett som fastnar i trasan. J”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".