Eftersnack v8 Läxa: Rör på dig!

”Vi vill inte träna för att hela tiden bli bättre, inte tävla mot andra och konkurrera om platser i ett lag. Vi vill inte träna fyra gånger i veckan på bestämda tider. Vi vill inte bli uttittade och göra bort oss inför andra och vill gärna att föräldrarna puschar oss mer.” Se där – några argument från de av tonåringarna som tränar mindre än en timme i veckan, men som uppger att de skulle vilja träna mer. Svaren kommer från en undersökning som letts av Erwin Apitzsch, docent i idrottspsykologi i Lund. Han har intervjuat tonåringar för att få höra om varför de inte rör på sig mer. Hans lösning på problemet är att starta idrottsföreningar som ordnar idrott som inte syftar till att tävla. Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber medgav också att det är ett problem att tävlingsidrotten tappar så många i tonåren, och hon ville gärna lyfta fram ett försök med en slags Drive-in-idrott. Ett försök där man öppnar idrottshallarna för organiserad spontanidrott på helgkvällarna. Två förslag som presenterades i dagens program, där vi sökte konstruktiva idéer för att ge barn och unga mer förutsättningar för att kunna idrotta och röra på sig. Här kommer några synpunkter från er lyssnare:

”Hej!

Jag tycker en del idrottsföreningar beter sig väldigt illa när de gallrar ut tonåringarna.

Min dotter var aktivt idrottsutövande i en elitklubb tom 13 års ålder och väldigt duktig.

Sedan blev hon utgallrad genom att aldrig bli sedd för sina goda sidor, utskälld och aldrig uttagen till det toppade laget.

Till sist bröt hon ihop och vägrade gå till träningen. Deppade under en lång tid och har haft svårt att komma tillbaka.

Ingen av hennes tränare har hört av sig för att fråga varför hon hoppade av efter sju år i samma klubb och lag.

Det känns fruktansvärt att vuxna ledare kan bete sig på detta sätt.

Anonym

p.s. Jag kan tyvärr inte förekomma med namn eftersom vi har fler barn i klubben och ledarna i fråga har alla ledande positioner i klubben. Vi är rädda för utfrysning.”

”Hej

Tack för ett givande program om idrott. Jag vill hälsa att jag började att åka konståkning när jag var 35 (två år sedan), så det går ;)

Men som ni påpekar, så är idrotten ofta fokuserad på att satsa och på eliten.

Mina döttrar och jag kunde inte hålla upp tempot (träning 3-5 ggr i veckan), döttrarna blev ofta modfällda av stressen och utnötningen.

Vi har faktiskt förlorat en del av vår innerglädje pga vi har slutat. Vi inte är tävlingsintresserade men älskar konståkning... men tyvärr så ryms vi inte någonstans.

Mvh A”

”Hej

Jag är farfar till 3 underbara barnbarn som bor i Uppsala

När dom är i Hånger, en liten ort utanför Värnamo, vill Elias som är 10 gå med mig på morgonpromenader( Jag går varje morgon en timme mellan 5 och 6 på morgonen) Ni kan inte ana vad han har att berätta när han går med mig och vi har en överenskommelse som går ut på att den tiden han går får han sitta vid datorn när han kommer hem. Vilken morgonstund det är med Elias!!!, Grannarna som hört hur vi pratar har sagt att om du ger honom en tusenlapp har han glömt det här om en vecka men promenaderna med dig bär han med sig hela livet. Det handlar om motivation.

Går några månader mellan innan han hänger med mig och jag tänker på honom varje morgon när jag går själv.

Hälsningar L”

”Hej!

Min dotter har tränat konståkning i 8 år. Hon tränade 7 timmar is, 1 timme mark på slutet och nyligen (vid årsskiftet) slutade hon för tränarna ville inte satsa på henne. Nu har hon alltså inget schema att följa. Jag köpte kort på Friskis&Svettis, men då går hon bara en gång i veckan. Jag måste puscha på. Hon har god fysik och är stark. Ändå undviker hon träning.

Att träning inriktar sig för mycket på de som har framgångar, istället för att ha med även de ungdomar som kan bidra till ekonomin i och med att bl.a. konståkning är mycket dyrt. Ingen startar konståkning i 15-års åldern. De blir inte väl behandlade heller. Tränarna vill träna elever som får framgångar i tävling.

Hälsningar från  A”

”När jag arbetade i Södertälje, lade Orienteringsklubben ut en bana  

varje onsdag. Jag och en kompis tog tillfället i akt, att för  

kostnaden av en karta, få en skön skogspromenad i okänd terräng. Medan  

de tävlingsentusiastiska rusade förbi, kunde vi lyssna till  

fågelsången och under rätt säsong plocka en och annan svamp. Samtidigt  

som det onekligen var kul att hitta kontrollerna.

M”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".