Eftersnack v 20 Konsten att välja rätt.

Vi kommer inte ifrån dem, ändå är det vissa av oss som har särskilt svårt med tanken på att de faktiskt kan få oönskad effekt. Personligen så har jag oftast ganska lätt att fatta beslut, även om de kanske inte alltid bli helt genomtänkta. Då får jag fatta nya beslut. Min filosofi går lite ut på att de flesta stora beslut har byggts upp av en massa små, så när det är dags för de livsavgörande ja-eller-nejen så är svaren ofta ganska självklara. Men visst kan jag bli fruktansvärt velig i rent larviga sammanhang, som tex när jag inte vet vad jag ska sätta på mig till en fest. När sängen är helt täckt av en pinsamt stor hög av kläder och jag själv står i underkläder så brukar jag bryta ihop och bestämma mig för att inte gå alls. En halv minut senare så ångrar jag mig och tar då bara första bästa trasa – oftast en svart, trist sak som jag haft på otaliga fester och går iväg. Hittills har klädseln aldrig påverkat hur kul jag har haft. Önskar jag kunde minnas detta nästa gång…

Det handlade om Beslut i dagens program. Dagens gäster, Pelle Thorgren, författare till boken Bestäm dig, och Erik Andersson, psykolog och KBT-terapeut som forskar kring människor som lider av tvångssyndrom som kallats för tvivelsjuka. De kan bli väldigt hindrade i sina liv på grund av att de inte lyckas fatta några beslut. I vissa fall rör det sig om vardagliga  saker som vad man ska handla eller äta, men ofta är det en och samma fråga som tar upp mycket tid och energi utan att man lyckas nå fram till något beslut. Det kan tex handla om en relation som man inte vet om man ska satsa på eller inte. Här nedan följer några lyssnarreflektioner.

Men först två saker:

1. POD-röran. Vi be om ursäkt för att det har varit problem med pod-filerna. Det är jättebra att ni hör av er när det inte fungerar, och vi hoppas att ni har överseende med att ingen på redaktionen jobbar heltid, så ibland kan det ta några dagar innan vi kan åtgärda. Men det ska bli bättre, hoppas vi.

2. Boken jag nämnde i slutet av programmet heter ”The Changing Body: Health, Nutrition and Human development in the Western World since 1700” av  Robert W Fogel, Roderick Floud, Bernhard Harris och Sok Chul Hong. Ges ut i juni av Cambridge university press. Läs mer om debatten på New York Times hemsida här: http://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/05/12/do-we-want-to-be-supersize-humans?ref=health

Vi hörs, Ulrika

”Jag har svårt att ta beslut överhuvudtaget och har en förmåga att skjuta upp beslut. Detta stjäl mycket energi, hur ska jag göra för att TA beslut?

Måste alltid vara säker på att jag tar RÄTT beslut och det måste alltid  finnas flera alternativ att utgå ifrån. (Fast när jag träffade min man beslutade jag att gifta mig efter bara 3 mån:) L”

”Hej!

Kolerisk som jag är fattar jag beslut snabbt, ibland för snabbt och är

bra på att kompromissa med mig själv. Jag är också rätt bra på att gilla

läget.

När det gäller att välja vad jag ska köpa i mataffären har jag bestämt

mig för vissa saker: I princip alltid Krav-märkt, aldrig produkter från

ett par länder som jag har en personlig bojkott mot. Uppfylls inte dessa

krav så får det vara och jag klarar mig ändå.

Det går fort och lätt när jag ska packa inför en resa. Inte en pryl som

bara skulle vara bra att ha och max 20 liters ryggsäck eller möjligen en

30 liters på resor om det är något mycket speciellt. Mer behöver man

inte även om man ska vara borta ett par veckor.

Snabba beslut och gilla läget, så lever jag.

K”

”Hej,

Som jag förstår vill ni med dagens program slå ett slag för rätten att få

vela så de jag kommer att säga är 'out of context'.

Det har hänt att jag har köpt två par skor medan min fru och dotter köpte

glass till sig själva.

Tack för ett bra program A”

”Hej! Kanske inte en fråga utan ett förslag: Våga! Det är ofta mycket svårt att förändra något, bryta ett mönster, men det går! Finn någon, några om möjligt, vänner "stödjare" som förstår Dig. Våga lita på varandra, de finns och kan hjälper Dig att gå vidare. De finns. Gör lista på vad som bör göras, håll ut! Jag fixade en skilsmässa. Sedan kan man fastna i att söka och vara orolig för olika saker -bryt även det. Njut av varje avklarad grej -må bra i Ditt eget liv! M”

”Hej!

De sex tänkande hattarna är en metod för tänkande och beslutsfattande av Edward de Bono.

Den används av såväl 4-åringar som av 90-åringar. Den används av såväl utvecklingsstörda som av nobelpristagare, av såväl primitiva folkstammar i Nya Zeeland som av chefer på världens största företag.

Med den röda tänkande hatten anger vi våra känslor och vår intuition om en situation utan att ange anledningarna till känslorna.

Med den gula hatten utforskar vi logiskt vilka värden som finns i situationen eller i idén, och hur vi kan få idén att fungera, konstruktivitet.

Med den svarta hatten utforskar vi logiskt riskerna med idén.

Och så kan man fortsätta använda de olika hattarna och till slut tar man sitt beslut med den röda hatten, för alla känslor är i slutändan känslomässiga även om vi försöker förklä känslorna i logik, eftersom vi inte tycker att känslor ska vara känslomässiga.

Metoden finns beskriven i boken med samma namn som finns på biblioteket.

Hälsningar A”

”...jag låter besluten fatta sig själva..har man för få intressen här i livet blir människans största problem..dvs "att välja mellan två lika bra ting" till en plåga.  Om man bara är ett verktyg för de beslut som fattats kan jag mera njuta av resultatet som beslutet  avsåg..huvudsaken är att jag ser ett "mål" i mitt "bygge" som ger mej energi tillbaka. Jag känner lust när jag "leker". Om jag inte känner lust leker jag inte..och då saknar jag någon slags insikt om målet dit jag är på väg..kram b”

”hallå där! varför ska Charlotta vara tvungen att handla om hon inte vill? det är väl jättebra att hon har bestämt sig för att tänka efter om en massa viktiga saker som berör miljön och andra människor (ur framställningssynpunkt). ni borde ha hyllat henne istället, hon har kommit långt i sin shoppingmoral. det enda tips hon ska ha som ingen av er tänkte på var att läsa på ännu mer och sen leta på nätet efter tex kläder som passar just henne i stil och i hur de är framställda. hittar hon det inte på nätet så får hon fråga mera. att inte köpa är också ett val och ett fullt godtagbart val! F”