Hjälp vad är det som kliar? - Lusakuten

Tisdag 17 augusti 10.03

Höstterminen är här. Skola och dagis börjar och många barn lutar sina huvuden ihop igen, och då är lusplågan snart igång. De flesta skol- och dagisbarn får då och då löss. Epidemierna är som värst strax efter skolstarten. Nu propagerar flera av landets ledande experter på området för att införa en så kallad luskammardag innan skolstarten. Den nya generationen föräldrar har blivit för lata och förstår inte att de måste luskamma barnen menar hudläkare Sven Öhman. Risken är stor att lössen blir resistenta mot lusmedel. På flera håll i Europa har man redan fått resistenta löss. Hur ska vi bli kvitt lössen? Varför har de blivit så vanliga igen och hur smittar de? Det är några av frågorna som besvaras i programmet. Hudläkarna Lill-Marie Persson och Sven Öhman svarar på lyssnarnas frågor.

Hur tar vi oss till jobbet egentligen? I dagens tidspressade samhälle kan transportsträckan till jobbet bli en viktig del av vardagsmotionen. Nu startar en ny studie där man ska undersöka hur det påverkar hälsan att cykla eller gå till jobbet.

Dessutom har du möjlighet att höra Horace Engdahl flåsa igen när vi repriserar serien ”Träna med…” från i vintras. Svenska akademiens ständige sekreterare tränar på Friskis och svettis tre gånger i veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista