Programledare: Katarina Pietrzak

Konsten att skydda sig

Tisdag 24 augusti klockan 10.03, repris 00.10 och lördag 13.30

P-plåster, spiral, p-piller, kondom, p-dator, pessar. Det finns mängder av metoder att skydda sig från att bli gravid, ändå görs det årligen över 30 000 aborter i Sverige. Kropp & Själ undersöker varför vi har så svårt att skydda oss, och ger hjälp och tips att hitta preventivmedel. Barnmorska Karin Düring och Viveca Odlind, professor i gynekologi sitter i studion och svarar på lyssnarnas frågor om kondomer och pessar.

Dessutom handlar programmet om amningshysterin. De senaste åren har det blivit självklart att man ska amma sina barn till varje pris, och Kropp & Själ besöker en nystartad universitetsutbildning i amning.

BMI eller Body Mass Index används flitigt idag inom till exempel sjukvården för att se om ens vikt utgör en risk att drabbas av sjukdomar. Men hur väl stämmer det här måttet på kroppsvikt för alla? Vi frågar Yvonné Linné, läkare och forskare vid Överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".