Eftersnack v 44 En gång deprimerad, alltid deprimerad?

Mörkret lägger sig allt tidigare nu och för ungefär fem procent av befolkningen  så råder även ett inre mörker i form av depression. Det är numera en folksjukdom som de allra flesta av oss har ganska nära kännedom om. Vissa siffror tyder på att bort emot 45% av kvinnorna riskerar att drabbas av en depression någon gång under sin livstid medan motsvarande siffra för män ligger kring 25%. Varför det är så stora könsskillnader finns det flera teorier kring. Dels tror man att det kan vara själva sjukdomskriterierna som bättre beskriver kvinnornas symptom, att mäns depressioner tar ett annat uttryck, dels kan det vara så att fler män självmedicinerar med alkohol. En tredje förklaring är att det kan finnas ett samband mellan hormoner och depression. 

Dagens program fokuserade på hur man förebygget återfall i depression, oc hen av gästerna var Fredrik Holländare som studerat detta i sin avhandling.

Du som vill titta närmare på den kan göra det här: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-15734

Vi mötte också Miki Agerberg som berättde om sin a peronliga erfarenheter av depressioner.

Han har även skrivit en bok i ämnet: Ut ur mörkret - en bok om depressioner av Miki Agerberg. (Studentlitteratur)

Nästa vecka synar vi den nya mannen- Nytt från Y-fronten – vi hörs då!

/Ulrika

”Hej!

Är kompledig idag och har därför hunnit lyssna på programmet om depression. Jag arbetar som psykoterapeut och möter ungdomar som för en tid behöver bo i en annan familj och under den tiden ha terapeutiska samtal ensam och tillsammans med sin biologiska familj. Och massor av annat tillsammansjobb med familjehem, skola, socialtjänst mm. Vi möter massor av ungdomar och så gott som alla som kommer till oss är fullpumpade med mediciner, både antidepressiva och Adhd medicin, ibland även neuroleptika."Man" är inte idag försiktig med medicin till unga människor.

Det jag saknade i ert program, i övrigt bra med olika vinklingar, var vad en svår livssituation eller trauman eller andra svåra erfarenheter betyder för uppkpmsten av depression.Likaså begreppet depression, vad menar man, bland vanligt folk, i DSM? Och erfarenheten av att medicinen hjälper endast första gången? Okritisk hållning från psyliatrin om vikten av tidig medicinsk behandling, då människor kanske tappar tilltron till sin egen förmåga och möjlighet att påverka. Jag gillade inslaget med Fredrik Holländer som var inne på detta.

M”

”Hej,

Sitter och lyssnar på Ert program om depressioner. Det var intressant i och

för sig, men ett väl "medikaliserat" perspektiv, även om Ni tog upp

ifrågasättandet av "serotoninhypotesen".

Den danske läkaren Sören Ventegodt skriver mycket intressant om detta och

andra psykiska påfrestningar i sin fantastiska bok "Livskvalitet".

Han hävdar att depressioner och känslor av meningslöshet, liksom

drogmissbruk bottnar i att man inte funnit det som är den innersta meningen

med ens eget liv.

Det var intressant, att Miki i programmet berättade just om att den första

depressionen kom i samband med funderingar över livets mening.

Sen tror jag verkligen, som Miki sade, att en del personer har en större

känslighet för vissa tillstånd.

I beaktande av ovanstående, är det belysande, att allt fler ungdomar blir

deprimerande. Är det förvånande, när ungdomar ständigt matas med en

idealbild som de ska leva upp till, i stället för att lyssna på sitt hjärta,

vad man innerst inne vill.

J”

”Hej lyssnar på ert program och saknar helt kopplingen till spegelneuroner. Behandling via Internet är säkert bra men kontakten med en psykoterapeut där spegling sker är viktig. Med spegling och kbt kan jag på ett bra sätt understödja neuoplasticiteten som sker och kan så neurobiologiskt påverka min hjärna.

Vänligen, M”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".