Gå i sömnen

Tisdag 23 november

Störd nattsömn behöver inte bara bero på att man har svårt att somna. Parasomnier kallas en typ av sömnstörningar där man befinner sig i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet och gör saker i sömnen som man inte borde, som till exempel gnisslar tänder, kissar i sängen eller går i sömnen. Fenomenet är vanligast hos barn och växer oftast bort innan puberteten. För de allra flesta är det inget farligt, men det finns fall där människor skadat sig illa. I dagens program möter vi Arne som slog axeln ur led i sömnen. Läkaren och sömnspecialisten Lena Leissner sitter i studion och svarar på lyssnarnas frågor om att gå i sömnen.

Och så rapporterar vi om att allt fler svenskar bleker sina tänder för att göra dom vitare. Tandblekning har i dag blivit ett av dom vanligaste skönhetsingreppen i Sverige. Men experter varnar nu för biverkningar och falska löften. Många mindre seriösa skönhetsterapeuter har gett sig in på den här marknaden.

Fet är lika med dum, det kan man tro om man läser de senaste rönen om fetma i tidningen. Övervikt och fetma kan bidra till att hjärnan krymper, det har nu forskare i Göteborg kommit fram till. Men hur känns det att läsa detta på löpsedlarna när man redan brottas med folks fördomar och sina överflödiga kilon, frågar vi oss i programmet.