Eftersnack v 20 Hur gammal ska du bli?

Den här veckan väjde vi inte för de stora frågorna. Hur gammal vill du bli är en, hur gammal ska du bli är en annan. Fakta är att vi blir allt äldre – framför allt så är det många fler som blir riktigt gamla. Personer över 90 är redan vardagsmat, inom en snar framtid kommer en hundraårsdag inte att var särskilt ovanlig heller. Finns det någon bortre gräns för hur gamla vi faktiskt kan bli, och hur förbereder vi oss för en åldrande befolkning? Det var några av frågorna vi luftade i dagens program. Vi  träffade en man som är övertygade om att hans kost som består av enbart frukt kommer att skänka honom ett långt liv, vi åkte till universitet i Leeds och pratade med forskare som jobbar med att fixa implantat och ”mänskliga reservdelar” som håller upp  hundraårsåldern och vi berättade om de vetenskapliga experiment som gjorts för att förlänga livet på djur. I studion förde vi diskussionen om hur och varför, men en filosof och två professorer som forskar kring åldrande. Det finns givetvis många fler infallsvinkar på detta ämne, några av er lyssnare hade velat höra om andra saker, men som vanligt så går det inte att klämma in allt under en och samma timme. Det är inte sista gången vi tar upp detta ämne.

Vi hörs, Ulrika

”Har just lyssnat på ert program om åldrande och hur gammal man kan bli. Måste säga att jag blev oerhört provocerad: hela infallsvinkeln är så oerhört

NÄRSYNT! Det handlar bara om att jag som individ såklart inte vill dö, jag vill leva frisk så länge jag kan (jag också!) Men därifrån till att förespråka att man ska forska fram medel så att vi i princip inte dör utan lever så länge vi “tycker det är kul” – Det är ju ett fruktansvärt scenario.

 Redan nu är vi på gränsen till vad jordens resurser kan bära. Om människor inte dör så finns det ju inte plats för nya att födas – ingen ens snuddar vid detta under en timmes program! (Det enda problemet verkar vara att gamla professorer sitter kvar i evighet på sina poster!)

Antingen menar man att det här bara kommer att handla om några få priviligierade människor i västvärlden, så det spelar ingen roll för mänskligheten i stort, och då är det ju verkligen gruppegoism!

Eller så bryr man sig inte om konsekvenserna, man är bara så uppfylld av denna urgamla dröm att leva för evigt, då tycker jag verkligen att denna forskning måste ifrågasättas!

VEM är den till för?

 Obs att jag tycker det är jättebra med kost och motionsråd för äldre (jag är själv gammal) Det är ett stort framsteg att många kan leva länge och vara friska, men det är nästa steg jag reagerar emot! Att man kan diskutera att åldrandet skulle kunna botas som vilken sjukdom som helst utan att ens fundera över konsekvenserna!!

Jag tycker ni borde ha bjudit in någon filosof eller etikforskare med synpunkter på detta!!

 Vänliga men upprörda hälsningar B”

”Hej!

Tyvärr kommer jag (åter igen) missa Kropp&själ idag eftersom det går på kontorstid när jag jobbar. Men jag har tänkt bli 100 år så jag får fler chanser! Alla i släkten är långlivade. Om det stämmer att gånghastighet är en god indikator på livslängd - ja då blir jag 110! Det bästa med att bli riktigt gammal är att jag får vara med mina barn och barnbarn och min man som jag träffade för ett par år sedan. Det tråkigaste är att få av mina vänner kommer på 100årskalaset. Jag är biolog och tycker det är jätteintressant att programmet tar upp reservdelarna. Bra att de finns men jag lever hälsosamt och tänker inte förlita mig på reparation i första hand.

Hälsningar, K ”

”Hej,

ni tog inte upp den enorma befolkningsökning som skulle ske om medellivslängden ökar radikalt:

- dels med nuvarande nativitetstal

- men även med minskad nativitet pga att då människor lever längre finns fler kvar på jorden vid varje given tid.

Hur kan detta lösas om det inte ska ske på historiskt sätt med svält, krig, sjukdomar och migration och politiska oro/stalig kollaps.

En diskussion -eller åtminstone omnämnade av detta -skulle ge ett riktigare perspektiv på frågan.

Anser jag, hälsningar F”

den 15 maj 2012 11:13

”Hej!

I programmet nyss om långt leverne nämns inte ett ord om cellernas begränsade livslängd,naggandet på kromosomer, ombytesbegränsningar, telomerer (eller ngt liknande).Fakta som reglerar vår maximala livslängd och som är olika för olika djurarter och som för hunden tex gör att dess livslängd är avsevärt kortare än människans som bekant.

Hälsningar B”

”Om många fler äldre skall orka arbeta efter 65-år då måste arbetslivets fixering vid heltid och 40-timmars arbetsvecka förändras särskilt med den stress som finns i dagens arbetsliv.

Sedan uppmärksammar inga svenska medier att den ekonomiska politiken som har förts i Sverige sedan 1992 (efter ett riksdagsbeslut om att Sverige skulle följa ECB direktiv om inflation på max 2%) som har skapat en ny generation svenskar som aldrig har fått in någon fot på arbetsmarknaden.Utan återkommande har långa arbetslöshetsperioder.

En väninna till mig dog i förtid på grund av en Stroke endast 45-år gammal på grund av återkommande depressioner till följd av fattigdom då hon som konstnär aldrig hade fått chansen till ett jobb här i Göteborg. N”

”Det rimmar dåligt med naturen för t.ex. en man att ta testosteron för att leva längre. Ett av mäns biologiska syften är att göra kvinnor gravida och ett av kvinnors biologiska syften är att bli gravida. Mannen är därför gjord så att han helst har sex med de mest fertila kvinnorna, ca 18-25 år och därefter med fertila kvinnor, ca 12(?)-50(?) år (om man bortser från de sociala och kulturella komponenterna och tabun av och om sex).

Vill vi verkligen att 100-åriga Kalle ska fungera som en 35-årig man och öppet, i smyg eller åtminstone i sina fantasier ska spana in eller drömma sexuellt om kvinnor i 20-25-årsåldern?

Redan idag har vi en konflikt mellan naturen och kulturen. I primitiva samhällen betraktas en flicka som giftasmogen kvinna så fort hon menstruerar och det stämmer väl med naturen och mäns dragning till fertila kvinnor. I dagens samhälle har vi en hel kategori fertila kvinnor som vuxna män inte får ha sex med.

Liknande men inte lika enkla och tydliga jämförelser kan göras från det andra hållet, dvs. med avseende på kvinnors dragning till män. (Kvinnor är biologiskt inte fullt lika åldersfixerade när det gäller det motsatta könet, beroende på att mäns fertilitet avtar långsammare och män kan vara fertila upp i hög ålder.)

OK om 100-åriga Lisa kan göras fertil och få fin och rynkfri hy, fasta bröst och ungdomligt utseende och därmed kunna bli 100-åriga Kalles primära sexuella fantasi, men hur troligt är det att det går?

Redan idag råder en slags föryngringsdesperation som göder en mångmiljardindustri som pga. kvinnans snabbare minskning av sin fertilitet är särskilt uttalad hos kvinnor.

Livet är förstås så mycket mer än rent sexuell attraktion, men av radioprogrammet tycktes framgå att det finns ett samband mellan könshormoner och livslängd och därför skrev jag detta. S”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista