Eftersnack v 23 Tänk dig till framgång

Många idrottsmän hävdar att den mentala träningen ä nästan lika viktig som den fysiska för att nå framgång på tävlingsbanorna. Stefan Holm var under många år en av världens bästa höjdhoppare och han är en av dem. I dagens program berättade han om sitt tredje hopp på 2.34 under OS i Aten, som vände hela tävlingen och slutade med en guldmedalj till Sverige. Själv kommer han inte ihåg något alls av hoppet eftersom han visualiserade sig själv tillbaka på träningsbanan på Cypern, där han någon vecka tidigare genomförde ett riktigt perfekt hopp, nu föreställde han sig att han var tillbaka där. Det räckte till ett guld.

Men det är inte alltid som målen för den mentala träningen är så tydliga som en hägrande OS-medalj. I programmet idag talade vi om mentala föreställningar och visualisering som ett sätt att nå sina personliga mål. Gäster var Mikael Wallsbeck och Anders Almgren, båda idrottspsykologiska rådgivare som skrivit en bok om mentala föreställningar inom idrotten, som också går att applicera på andra områden i livet där man behöver hjälp för att öka sina prestationer.

Boken heter ”Träna Tanken” (sisu idrottsböcker) av Fredrik Weibull, Mikael  Wallsbeck och Anders Almgren.

Några av breven den här veckan är svar till de lyssnare som ringde in till programmet.

/Ulrika

”Jag lyssnar på "Tänk dig till framgång".Jag har ett råd till den sjuksköterskestuderande vännen. Att tänka sig den situation där man som sjuksköterska står och använder de kunskaper hon just nu sitter och försöker plugga in. Se dig själv veta, kunna och göra. Helt lugnt. Jag har själv gjort det. K”

”Hej !

 ....sitter och lyssnar på sjuksköterske studenten.... kan det vara så att allt låser sig pga att målet är nära ... och en rädsla för att lyckas med alla mål man haft ... och vad det kan innebära av krav har jag gjort rätt val osv......A”

”Hej kära tentaläsare. Hörde ditt samtal i Kropp och själ, 05. 06, ang. din svårighet att koncentrera dig inför en viktig - "spärrtenta" på väg mot din sjuksköterskeexamen.

Mitt förslag. Engagera alla dina kroppsminnen!

Tag fram pennor o. kritor -  skriv med olika färger - för hand!!  Gör olika uppställningar, ordna  i olika tydliga  grupper. Samla i en pärm tex.

Bestäm dig för att arbeta igenom ett  mindre, eller nödvändigt stort avsnitt.

Arbeta med focus på skrivandet- och val av färger.

Titta över, titta tillbaka nästa dag, gruppvis- sidvis, memorera sånt du tycker bör memoreras.

Gå över golvet i rytm, tydlig steg,långsamt, snabbare, säg högt, upprepa,  rytmiskt vissa grupper av information du vill minnas.

Sjung,  vissa partier, rytmiskt för att minnas.

Gör rörelser, enkla-  står på golvet armar upp, åt sidan, ner - rytmiskt säg viktig information du vill minnas.

Säkert kan du finna andra sätt, som passar dig, att växla sittandet  med bok framför dig vid köksbordet, med olika sätt att komplettera med att du engagerar andra av kroppens minnen.

Sätt upp del-mål, dela upp dagen - i pass då du skall koncentrera på ett visst ( inte för stort) delavsnitt. Viktigt att få känna tillfredsställelse av att nu har jag klarat den här delen!

Jag önskar dig lycka till! Din starka vilja att bli sjuksköterska är så viktig! Sjuksköterska är ett av  samhällets  viktigaste arbetsuppgifter  inser jag  mer och mer med åren och erfarenheter. Jag beundrar många sjuksköterskor jag mött, för deras, professionalitet, klokskap och generositet.

Du kommer att klara tentan! Det hörs på din röst,

hälsar

U”

‪”läs ett kapitel i taget

skriv ner några frågor som skull komma

jogga för kreativa tanka och avkoppling

sitt ner och försök ge svar på frågorna . läs högt

repitera

/t”

”Hej!

Jag lyssnad på ert program och hörde Ola som har problem med sin arm. Det finns en spännande bok att läsa om det Ola ville ha hjälp med  den heter  ”The brain that changes itself” av Norman Doidge,M.D, ni kanske kan vidarebefordra det till han / MVH S”

”Använd den friska sidans hand för att "inifrån" få kontakt med hur det i detalj känns att röra en hand och fingrar. För sedan över denna upplevelse till den sjuka sidan.

Kanske fungerar? H”

”Hej!

Tycker att de deltagande inte förespråkar någon speciell metod, ”visualisering”. Bara att faktiskt vara ganska kool inför de uppgifter som förestår mig: ”Jag kan inte göra mer än jag gör”, ”Har jag inte fokus så har jag inte” Kort sagt att inte hetsa upp sig.

Vad är det speciella i att ”visualisera” annat än att en del kan tjäna pengar på en ny (?) trend?

Vad är nytt? Hälsningar C”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista