Eftersnack Ångrar du dig?

Ångern finns på så många olika nivåer, från ren grämelse över chanser som man inte tog till ett mer djupgående reflekterande över sina handlingar och sitt sätt att vara människa. I programmet medverkade idag en filosof och en psykolog som angrep problemet från olika håll.

Du som är mer intresserad filosofisk rådgivning kan läsa mer om hur det fungerar i boken ”Du har svaren! Filosofi till vardags” av Tulsa Jansson (Brombergs förlag)

/Ulrika

Många hörde också av sig via mail – här är några brev:

”...en liten filosofisk historia...vad är jag för att få kallas en "man"....

.."man" är jag när jag kan vinna en "kvinnas"  tillit..inte hennes "underkastelse"..

. när jag vinner en kvinnas tillit ger hon sig till mej och jag får ta ansvar för vad jag "gör" med henne(s) tillit till mej..

..i tilliten uppstår kärleken..

en kvinna som gett sin tillit till män (flera) har till slut ingen mer tillit att "ge"

..det är tilliten en man vill komma åt...

..en kvinna utan tillit får en ånger/grämelse som fastnar i ansikten som slutar lysa..

..ånger föder grämelse som fastnar i ansiktet..

..b”

”Hej !

Min mor bodde i Sundsvall och jag i Borås, året var 2003.   

Jag ångrar att jag inte tog på allvar teleefonsamtalet från äldreboendet att min mor blivit tröttare.

Men jag skulle bara göra det och det, sedan ta tåget till Sundsvall och vara med henne.

Min mor dog ensam, utan anhöriga omkring sig, jag tog inte "signalerna" på allvar 

och det ÅNGRAR jag.

G”

”Hej Kropp och själ.

Jag ångrar att jag någonsin börjat banta, då det medförde många års ätstörningar och depressioner. Fortfarande idag lider jag av efterdyningar och kan inte låta bli att undra vem jag varit om jag hade skakat av mig den sista kommentaren som gjorde att jag började svälta mig själv.

Hälsningar från P”

”Hej!

Jag ångrar att jag inte lyssnade mer på min pappa när jag var liten och att jag önskade att han dog. Sen dog han på riktigt.... När jag var tretton år. I en trafikolycka. Jag var med. Då var vi sams. Men jag ångrar ändå att jag inte ville ha honom kvar....

Y”

”Nåt som jag ångrar är när jag och barnas mor skiljde oss. Det var oundvikligt att vi skulle separera, men jag känner fortfarande sorg och ångest för det jag utsatte mina två barn för. Kan höra deras gråt även om det gått drygt 10 år sedan. De är vuxna och verkar ha kommit över det.

//A”

”Hej,

idén om ånger verkar bygga på föreställningen att ett annat val hade varit eller blivit bättre. Men vi har begränsade möjligheter att påverka de omständigheter som skapar vår tillvaro och ett annat val kunde lika gärna ha utvecklats till något sämre.

Jag tror inget som jag inte vet, säger Skalman. Det är ett bra förhållningssätt i frågan.

B”

”Hej! Jag vill inte medverka i telefonväkteriet, men jag skulle ändå vilja få fram mina upplevelser och tankar kring dagens ämne. Jag ångrar nästan alla stora val jag gjort. Yrkesval, relationer, skilsmässor, t o m att jag skaffade barn! Egentligen behöver jag inte säga det, men självklart älskar jag mina barn och har gjort det bästa jag förmått för att vara en bra förälder. Barnen tycks TROTS mina bristande föräldrakvaliteter ha blivit "lyckade" och hyfsat hela människor, tror jag. Alla facit finns ännu inte. Mitt beslut att skaffa barn har för mig medfört en livslång oro och ångest och en ständigt närvarande skuld. Och jag har med tiden insett att jag nog borde ha avstått från att skaffa barn. Det handlar om min personlighet och det handlar om den bipolära diagnos som jag fick så sent som för tre år sen. Troligen är det också min bipolaritet som gjort att jag fattat felaktiga beslut även på andra områden i livet. Det här är tungt att leva med och jag slutar nog aldrig att älta och plåga mig själv, trots flerårig terapi.

Allt som händer sker för att alla förutsättningar finns, om något inte händer så finns inte alla förutsättningar. I samma stund som ALLA förutsättningar finns så händer det. Det kan vara bra att tänka på när man ångrar sig. Dra lärdomar och skapa bättre förutsättningar nästa gång! Mvh, J”

”Att våga ångra felaktiga beslut är en förutsättning för att man ska

kunna åtgärda det som har blivit fel och/eller inte göra om samma

misstag igen!!!

Hälsningar

K”

”Jag ångrar att jag tänkte

för mycket på andra

när jag var barn.

Och inte alls på mig själv.

 Tack för ett fint program!

 /A

”Ångrar djupt att jag började s k insiktsterapi

för 40 år sedan. Jag blev psykotisk och äter

antipsykos-medicin sedan dess, trots alla

duktiga läkare och terapeuter som jag haft

sedan jag avslutade den destruktiva terapin.

Min terapeut var inte professionell.

Mvh U”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".