Eftersnack – Den moderna alkoholisten

Alkoholvanor är något som vi inte gärna talar högt om, iallafall inte när det handlar om att vi dricker för mycket. Fast väldigt många skulle vilja och behöva prata om det, så finns för mycket skam och skuld förknippat med alkohol. Många är rädda för att mötas av förakt och förmynderi om de berättar hur mycket de dricker, för att sluta helt känns inte som ett alternativ. Kanske är det därför som så många sökt sig till den nya mottagningen för alkohol och hälsa på Riddargatan 1 i Stockholm. De har snygga lokaler, bjuder patienterna på espressokaffe och håller sig långt borta från alla förbud och pekpinnar.  Här diskuterar man tillsammans fram en lämplig konsumtion och dogmen ”en gång alkoholist – alltid alkoholist” är övergiven. Alkoholprofessorn Sven Andreasson, som är chef för den landstingsdrivna mottagningen säger att det bara är de som är allra svårast drabbade som måste rikta in sig på total avhållsamhet, många som befinner sig i riskzonen klarar utmärkt att minska sin konsumtion, med hjälp och stöd från behandlare och eventuell medicinering.

Under programmet nämndes den gräns som läkare i Sverige anser inte bör överskridas, det rör sig om 9 glas vin per vecka för kvinnor och 14 glas vin per vecka för män. Då räknar man att ett standardglas innehåller 12- 15 cl vin. Mer om riktlinjer kan du läsa hos folkhälsoinstitutet här: http://www.fhi.se/templates/page.aspx?id=5218&epslanguage=sv

Vi har också fått tips om en blogg om alkoholfritt liv  på Norrköpings Tidningar – som heter klartänkt, den finns här:

http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=8018727&entry=8459568

Vi hörs, Ulrika.

‪”Hej! Jag hade en inneboende bekant i början på 2000-talet. Han missbrukade och jag var tvungen att kasta ut honom. Vid ett tillfälle kommenterade han andras sätt att bete sig i fyllan o villan. Det var tämligen nedlåtande. Men min motfråga var: Vem han någonsin klarat av att bete sig redigt, särskilt alkisar? Svar: En suck. Jag menar att överanvändning är alltid en potentiell risk att begå  alla möjliga oacceptabla handlingar. Därför gör Sveriges olika högerregeringar fel med att stå kvar i EU där alkoholmonopolen får igenom sina ide'er förjämnan och även detta är ju fråga om korruption, som med allt annat i EU. L‬”

”Önskar att vi lyfte skambegreppet. Tror att det finns 100 skäl att börja dricka men ändå att ångest är gemensamma nämnaren? E”

”Hej och tack för ett riktigt bra program!

Lyssnar på kanske rätt så sympatiska attityder till en i världklassad farlig drog.

Delar denna BBC intervju med er.

http://www.bbc.co.uk/news/health-11665560

'Alcohol most dangerous drug to society' - Prof Nutt.

och mera i artikeln nedan;

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11660210

Som icke-brukare kan jag intyga att en modern människa kan leva ett bra liv helt utan droger!

Med vänliga hälsningar C”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".