Eftersnack Behöver vi kött?

Vår konsumtion av kött ökar. Ganska rejält faktiskt. Det finns många sätt att räkna detta, men Jordbruksverkets mätning av slaktkroppsvikt visar en ökning på 40% sedan 1990. Räknar man istället på hur mycket kött som säljs färdigförpackad i butik eller på restauranger så blir det i genomsnitt ett kilo per person och vecka. Dubbelt så mycket som cancerforskarna rekommenderar. Det finns alltså hälsoskäl till att dra ner på köttkonsumtionen och till det kommer den inverkan på miljön som särskilt produktion av nötkött har. Så att gå tillbaka till den köttkonsumtion som vi hade för en generation sedan skulle alltså innebära vinster i stort. Men … sen har vi det här med att många älskar sitt kött så mycket att de inte är beredda att avstå från det ens en dag i veckan, eller i vissa fall vid något enda mål mat. I dagens program berättade vi om kampanjen köttfri måndag, om hälsoargumenten och om drömmen om att kunna tillverka konstgjort kött.

Några reaktioner på programmet kan du läsa nedan.

Sen vill jag bara passa på att tacka för alla intressanta brev och synpunkter som vi fått in får ner lyssnare den här säsongen. Fortsätt att höra av er med ris och ros, med förslag och synpunkter. Vi hinner inte alltid svara alla, men vi läser allt och tar till oss. Jag tar långledigt nu och som vanligt så kör vi några önskerepriser i juli, och sedan blir det sommarspecial med intressanta teman kring livets viktigaste frågor. Jag önskar er alla en stärkande sommar, så hörs vi igen den 20 augusti!

/Ulrika

”Hej!

Hörde just ert program "Vem Behöver Kött?". Kul att ni tar upp detta viktiga och i och med den ständigt ökande köttkonsumtionen högst aktuella ämne!

Jag tycker dock att det är anmärkningsvärt att ni i programmet inte nämner det (så vitt jag vet statistiskt bevisade) faktumet att en majoritet av världens befolkning konsumerar avsevärt mycket mindre kött än vad "medelsvensken" gör. Detta om något är väl ett övertygande argument för att den i Sverige rådande köttkonsumtionen inte är "nödvändig"?

Jag är också förvånad över att ni inte tar upp den ekonomiska aspekten tydligare, prisutvecklingen på kött under senare år har ju, enligt min uppfattning, varit negativ, dvs köttpriserna tycks hållas nere jämfört med övrig inflation, det tycks relativt sett ha blivit billigare, vilket ju naturligtvis är en viktig faktor när det gäller att förklara den ökande konsumtionen. Men hu kan priserna hållas nere? Genom subventioner? Oetiska produktionetekniker? Något helt annat?Detta är också högst intressant och kunde ha fått mer utrymme i programmet.

Tack för programmet och ha det gott!

Vänliga hälsningar

/A”

”Lyssnar på dagens kropp och själ: Varför ska alltid frågan handla om allt eller inget, idag om antingen kött eller vegetariskt? Det finns djur som har det jättebra och som samtidigt gör en stor insats för att hålla landskapet öppet, de äter bara gräs. Hur ser en älvdal ut där inga djur får beta? Ska denna skönhet helt betalas av bönder? Informera bättre om att det finns kött och kött. Även estetiska frågor borde finnas med i tankesättet. E”

”Vad gör vi med existerande köttdjur om vi alla blir vegetarianer, som jag antar att djurrättsförespråkare skulle vilja? Tar död på allihop? Låter dem driva omkring fritt och föröka sig bäst de kan? kastrera allihop och låta dem dö ut? Är något av detta önskvärt ur djurrättssynpunkt? Tveksamt, tycker M”

”Angående att äta mindre kött. Jag tycker att man kan kräva av de stora livsmedelskedjorna att i sin reklam utbilda oss i hur man äter mer vegetariskt. Om de lägger om sin inriktning mot en mer vegetarisk kost så kommer vi som ser reklamen och läser deras recepttidningar så sakteligt att lära oss ett nytt beteende. Jag anser att livsmedelskedjorna har ett mycket stort ansvar i denna fråga. E”

”Apropå köttätande, så är vi människor märkliga i vårt flockbeteende. (Tänk bara exempelvis på detta med kött-grillning utomhus...)

Lyssna gärna på Filosofiska Rummet som handlar om hur irrationella vi ofta är i våra val! I”

”Hej! Hörde ert senaste program om kött och odlat kött. Skickar den här länken om vegetabilisk köttersättning, ett projekt av molekylärbiologen Patrick Brown. http://www.onegreenplanet.org/news/vegan-scientist-claims-to-develop-plant-based-meat-that-can-win-over-meat-lovers/ Jag har dock inte hört nåt mer om projektet, hoppas det blir nåt av det.

Hälsningar A”

”jag slutade äta kött när jag var 18 år gammal och jag hade lidit av anemin innan. Men vad som hände - mina blodvärden blev bättre tvärtemot allas åsikter! Detta utan järntabletter. Nu har jag stabila blodvärden och är blodgivare men då tar jag mina järntabletter såklart efter blodgivning.P”

”Älskar fisk. Men också kött. Lyssnar 18/6 om kött och något i min hjärna får längtan efter kött att bli outhärdlig. Kan det ha med våra stenåldersgener att göra? Trots att jag värnar otroligt mycket om miljön verkar längtan efter kött att ta överhand. Vad beror detta på? P”

”Vi behöver kött.

Det är ju just det att alla dessa skäl, mot kött, kommer från djurrätts och vegan håll som gör att ställer mig tvivlande. Ofta är det ju bara påståenden maskerat som fakta.

Likaså skulle jag vara tvivlande mot rapporter om invandring som kommer från SD håll.

( Jmfr Köttkonsumtionen har aldrig varit så stor = massinvandringen)

Mycket av dessa s.k. skandaler är ju helt andra frågor som problem i livsmedelsindustrin, girighet m.m. (Tror ni växter har det så mycket bättre i sina växthus?)

Det bästa är ju som vanligt en allsidig kost och det var köttet med dess protein som gjorde oss till människor.

Hälsningar A”

”Folk vill inte ta eget personligt ansvar för miljön eller ens för djurens bästa genom att köpa ekologiskt kött. Tyvärr! Många vill inte ens prata om det utan viftar bara mig bort som en idiot. Kanske behandling av hundar som skall slaktas i Asien kan väcka ens några här i Europa.

Många är också väldigt dåligt insatta om hur vegetarisk mat skall lagas så att det blir näringsrikt. P”

”Hej!

Har inte ätit kött sedan förra sommaren och har aldrig mått bättre. Fisk går an men helst end grönsaker ej heller mjölprodukter utom en liten kaka till kaffet förstås. M”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".