Eftersnack ”När är det dags att göra slut”

Vi rivstartade höstterminen med en av de allra svåraste frågor som kan dyka upp i en relation – om man ska bryta upp eller inte. Många som tar steget och lämnar en relation känner i efterhand att de borde ha lämnat mycket tidigare. Andra känner att de gick för snabbt och att de aldrig riktigt lyckats komma vidare efter en relation som tog slut. Harriet ringde in och tipsade om att man i sin relation ska ha årsmöte, precis som i styrelser. Man åker iväg, tar in på hotell och utvärderar året och relationen. Kanske kan vara ett bra sätt att förebygga att relationen går i stå. Vi kommer att återkomma till starka kärleksrelationer och bilden av den första kärleken i ett annat program under hösten. Välkommen att höra av dig med andra ämnen som du vill höra mer om i höst. kropp@sr.se är vår adress.

/Ulrika

Här är några andra lyssnarreaktioner vi fick i samband med sändningen:

Här är ett tips jag fick från en parterapeut en gång:

För att en relation ska vara värd att satsa på bör den hålla för proportionen 5:2, och då är det ingen diet som det handlar om utan om bra kontra dåligt,

Om det finns 5 bra saker med relationen och 2 dåliga, eller om det går fem bra dagar på två dåliga, eller om det går fem skratt på två gräl, då är relationen fortfarande värd att satsa på. Om det dåliga tar större plats än så är relationen destruktiv menade terapeuten.

För mig var det här tankesättet ett väldigt bra sätt att få syn på relationen och inse att det faktiskt får vara dåligt ibland om det bra ändå överväger i längden. Metoden går att använda även i andra situationer eller relationer, när man står inför ett val, att byta jobb, bostad etc.

/S

Lyssnar som bäst på Kropp och själ – unga röster, - kär eller inte – Herregud kan en 88-åring tycka – om man blir ett par med tanken att vi får se hur det går, är jag kär eller inte – vad vill jag o.s.v.o.s.v. I evighet.

Förstår att det låter mossigt, mkt var sämre förr, men nu med långt perspektiv bakåt så tycker jag det var enklare . Om inte alkoholism el misshandel el andra  grava skäl för en separation fanns, så grubblade man aldrig på – ska jag gå -  när ska jag gå???

Mam var inte kär hela tiden, naturligtvis inte, men man tänkte alltid – det här ändrar sig, det här går över, - ibland var det mkt bra, tidvis var det tradigt, livet kan inte vara på topp hela tiden, inte i ngns liv.

Det måste man inse. När man hållit ihop hela livet känns det efteråt BRA. Jag tycker dagens unga verkar ha det himmelens svårt.

DF

Hej!

Lyssnar på Ert program, bra ämne som berör många!

Jag och våra 2 barn blev lämnade för 23 år sedan, då var jag 44 år (min man hittade en yngre kvinna). Jag upplevde att vi både var lyckliga tillsammans, skilsmässa fanns inte ens i min fantasi. Idag är vi båda om-gifta, har dock ingen kontakt. Jag är trygg och lycklig i min nuvarande relation. Vill dock framhålla att jag fortfarande känner stor sorg över att vårt äktenskap inte höll, mina tankar vandrar ofta tillbaka till den tiden. Hur kan det komma sig att jag, trots att jag är mycket lycklig i min relation, fortfarande känner stor sorg över att  mitt första äktenskap tog slut?

"Akterseglad"

Jag var i ett förhållande i nio års tid som var destruktivt och som kunde spåra ur vid alkoholförtäring. Krävdes mycket för att få ihop oss igen. Jag vet att hon var kvinnan i mitt liv och är det fortfarande men hon drog sin kos för många månader sen. Jag kan ej gå in i ett nytt förhållande pga mina starka känslor för henne, för jag vet att jag ej kan älska någon annan. Tråkigt men sant. Mvh Mr: A

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista