Det fina dammet samlades in för analys. Foto: Gustav Asplund

Hälsofarliga kemikalier i dammet hemma hos barnfamiljer

Bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och ftalater, ämnen som stör kroppens hormonsystem och kan påverka fertilitet och immunsystem. Alla dessa kemikalier hittades i dammet hemma hos en barnfamilj, visar ett test som P1programmet Kropp & själ har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Joar Graan, 5 år, bor med sin lillasyster, mamma och pappa i en trerummare i Aspudden i Stockholm. Huset är byggt på 40-talet med den tidens byggmaterial och lägenheten är inte renoverad på länge. Familjen har relativt lite elektronik och leksaker som kan ge ifrån sig mjukgörare och hormonstörande ämnen. Ändå hittades bisfenol A, bromerade framskyddsmedel, ftalater och perflorerande ämnen när P1-programmet Kropp & Själ genomförde en dammanalys hemma hos familjen. Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet är förvånad:

- Ja, det är mer än jag förväntade, med tanke på var vi tog proverna.

Kropp & Själ samlade in damm från vardagsrummet och barnens sovrum hemma hos familjen och testade för fyra grupper av hormonstörande ämnen. Bisfenol A, som redan är förbjudet i livsmedelsförpackningar för barn upp till tre år, var den substans som förekom i högst halt i dammet, trots att familjen har få leksaker och till synes få källor till ämnet.

- Det här pekar på att vi inte har kontroll över Bisfenol A-källorna, säger Åke Bergman.

Alla grupper av kemikalier som Kropp & Själ hittade klassas som hormonstörande.Gravida kvinnor och små barn bör exponeras så lite som möjligt. Tidigare i år visade en WHO-rapport att kopplingen till flera folksjukdomar som cancer och diabetes är betydligt starkare än man tidigare trott.

Dammet fungerar som en reservoar för många kemikalier. Att analysera dammet ger en bra bild av vilka kemikalier som finns i hemmet och som vi utsätter oss för dagligen. Professor Åke Bergman hoppas på mer uppmärksamhet för de hormonstörande ämnena, och att det i sin tur kommer tvinga industrin till större innovationskraft för att få ämnena att minska:

- Ja att vi har ingen som helst kontroll över vad små barn får i sig i sina hemmiljöer, det kan man lugnt säga.

Joars pappa Gustav Asplund är överraskad: – Detta är verkligen en ögonöppnare för mig. Vi har ändå varit noga med att plocka bort gamla plastprylar och slänga nappflaskor, ändå har vi gifter i vårt hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".