1 av 2
Nesser och Norton på sin dagliga skogsvandring. FOTO: CAMILLA WIDEBECK
2 av 2
Klas Hyllander, från manliga nätverket, som ringer upp en kompis för att gråta när livet känns pressat. FOTO: PETER LUNDSTRÖM

Kropp och Själ om gråt

Lummiga gårdar bäst för barn
Spridningen mellan den mängd ultraviolett strålning som förskolebarn utsätts för är stor, barn som visats i kal utemiljö får tre gånger så hög UV-strålning som barn på förskolor med lummiga gårdar.  Forskare har utrustat 200 barn vid elva förskolor i Stockholms län med solmätare och stegräknare. Hör Cecilia Boldemann, doktor i folkhälsovetenskap vid centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting.

Gråt som läker
Varför gråter vi? För att att visa andra vår ledsnad eller för att läka oss själva? Kan gråt läka sorg? Och varför skrattar man ibland så att man gråter?

Journalisten Annika Dopping, som föreläser om gråt, menar att gråt i sig är läkande. Idéhistorikern Claes Ekenstam pekar på att gråt blev ett feminint uttryck först sent i historien. Uppfattningen att riktiga män inte gråter är ganska ny, menar Ekenstam.

Hör också om Klas Hyllander, från manliga nätverket, som lärt sig gråta som vuxen och satt i system att gråta för att må bra.

I vårt telefonväkteri kan du berätta om dina erfarenheter av gråt - eller av att inte kunna gråta. Tel 018-18 57 50.

Vilse med Nesser
Följ också med författaren Håkan Nesser på hans dagliga skogspromenad i vår serie Träna med...

Kropp och Själ, tisdag den 1 mars kl 10.03, repris ons 00.03 och sön 12.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".