Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Fakta om coachning

För drygt 20 år sedan kom Coaching att bli ett eget yrke i USA, till Sverige kom företeelsen för knappt tio år sedan, men det är huvudsakligen under de tre senaste åren som branschen fullkomligt exploderat här hemma.

Idag uppskattar man att det finns cirka 2000 utövande coacher i norden - men då räknas alla in, även de som inte är certifierade.

Yrket blir alltmer renodlat och ska inte blandas ihop med en konsult eller terapeut. För coachen handlar det om nuet och framtiden. Frågorna coachen ställer utgår alltid från klienten. Vem är jag? Vad vill jag? Vad ska jag göra för att nå målet? Alla svar finns hos klienten INTE hos coachen som bara ska vägleda framåt.

För att vara säker på att man får en coach som är utbildad och följer etiska riktlinjer ska man anlita någon som är certifierad.

Det finns idag framförallt en certifieringsorganisation som alla talar om,  ICF, den är äldst och störst. Den har även en nordisk underorganisation NCF. För att bli certifierad coach måste man gå igenom en mängd olika tester och även ha ett visst antal utbildningstimmar och lång erfarenhet av att coacha och bli coachad.

De senaste åren har det börjat dyka upp flera olika utbildningar i landet, tidigare har man varit tvungen att åka till USA. Även psykologförbundets utbildningsföretag utbildar coacher.

Priserna för en coachning varierar, det finns från 300 kronor till flera tusen kronor i timmen.

Branschen växer och i takt med det även antalet lycksökare. Det allmänna rådet är att anlita en certifierad coach, ICF- International Coach Federation, har ett etiskt råd dit man kan anmäla sitt ”fall” om man känner sig felbehandlad. Det kan innebära att coachen förlorar sin certifiering. Hittills har inga fall anmälts i Sverige.

(Källa: Birgitta Granström, grundare och ägare av Coachutbildning Sverige AB, Sören Holm, tidigare ordförande i ICF norden och Lars Ahlin, Psykologförbundet)

http://www.coachfederation.org

http://www.nordiccoaches.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".