Det behövs mer forskning om syskonskap!

Jag lyssnade på programmet om syskonskap och har följande reflexioner. Själv är jag lillebror med en fyra år äldre bror och känner inte alls igen beskrivningen om hur äldre och yngre syskon är.

Elisabeth Schönbäcks argument för att äldre syskon vågar mera och yngre är mer bohemiska och inte är lika självständiga håller inte! Som ett exempel på denna tes jämför ”lillebror” Di leva med sin ”kjol och ”storebror” Bildt i sin kostym - det är snarare ett exempel på att det man vill se, det ser man.

Annars måste det ha blivit fel i min och min brors syskonrelation eftersom min äldre bror är den så kallade ”slarvern” och jag är ”lillebror duktig”. Min storebror är ”bohemen” och jag har ”de strukna skjortorna”.

Utifrån mina erfarenheter vill jag påstå att som lillebror vill man snarare hävda sig och visa att jag också kan. Kanske för att det äldsta syskonet hade föräldrarnas hela uppmärksamhet de första åren, medan den yngre alltid fått dela på uppmärksamheten.

Tittar jag på mina gamla barndomskamrater (där nästan alla av oss var det yngre syskonet med fyra års skillnad) har de yngre gjort ”större” karriärer.

Jag undrar vad som är mest tongivande;  platsen i syskonskaran eller en segen personlighet?

Elisabeth säger vidare, att i relationer söker man efter samma förhållanden som i syskonskaran, då säger jag som motargument att; lika barn leka bäst. Själv söker jag, utifrån ovan nämnda resonemang, snarare efter någon som vuxit upp som lillasyster och därmed är van vid att kompromissa.

Mina erfarenheter och reflektioner är kanske inte mer sanna än Elisabeths teser, ur ett vetenskapligt perspektiv, men en sak håller jag dock med Elisabeth om; att det kan det behövas mer forskning kring placeringen i syskonskaran och dess påverkan för oss vidare i livet / anonym

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".