Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.

Vi behöver alla hjälp - nångång

Göran Rosenberg (GR) har i sin bok ”Plikten, profiten och konsten att vara människa” (Bonniers 2003) penetrerat problematiken. Boken är mycket läsvärd och har som utgångspunkt hans egen svärmors sista tid inom äldrevården. Han konstaterar i boken att det för varje människa finns två perioder i livet då vi måste ha hjälp: barndomen och ålderdomen.

Ingen kommer ifrån detta faktum. Därför måste vi bygga vårt samhälle utifrån detta.

Det ligger djupt rotat i oss att hjälpa. Det är antagligen en av våra överlevnadsstrategier. I det genompolitiserade samhället vi idag lever i fokuserar vi för mycket på rätten att kräva av omgivningen, samhälle och medmänniskor. Vi pratar allt mindre om plikten. I stället för att se att vi har förpliktelser hävdar vi våra rättigheter i alla lägen. Blir inte dessa rättigheter uppfyllda känner vi oss diskriminerande eller kränkta. (När jag växte upp på 1960-talet var det ingen som kände sig ”kränk” idag blir alla ”kränkta” för det allra minsta.)

En cancersjuk eller dement människa kan aldrig bli lönsam! Den sistnämnde ej heller frisk konstaterar GR. Där kommer den oförbehållslösa plikten in. Därför krävs en helt annan fokusering på människan och hennes öde, att hon drabbas av svaghet och därmed behov av villkorslös hjälp.

Sjukvårdsbiträde (demensvård) fd. Laboratorie assistent Roger Karlsson Stenberga Småland

( brevet är något kortat)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".