Puberteten börjar allt tidigare

Tisdag 21 februari

Bröst, mens, svett och finnar. För en del börjar det redan i nioårsåldern och för andra flera år senare. Men en tendens är tydlig, i västvärlden inträder puberteten allt tidigare i livet. Idag får flickor mens ungefär två år tidigare än för 100 år sedan. Vad beror det på? Vad är det som sätter igång puberteten? Varför är vissa sena och andra tidiga? Det är några av frågorna i dagens program. I studion finns Olle Söder, professor och överläkare vid Karolinska institutets enhet för barnendokrinologi.

Mens är något skamligt som vi helst vill dölja. Det här gör det extra svårt för flickor som får mens tidigt säger Gun Rembeck, barnmorska vid Ungdomsmottagningen i Lerum.

Finnar och acne kan bli en plåga. Hudspecialisten Taavi Kaaman ger råd om hur man står ut med tonårshuden.

I telefonväkteriet: När kom du i puberteten? Vad betydde denna kroppsförvandling för dig? Hur ska man tala om mens, sex och allt det andra med sina barn? Barnmorskan Gun Rembeck och professor Olle Söder svarar på frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".