Från raka led till bodypump

Hur var det innan powerbox, spinning och ki balans? Innan någon hade uppfunnit gasfickor i träningsskorna eller linnen som andas? I fyra reportage tittar Kropp och Själ närmare på den svenska gymparörelsen och vad som hänt sedan skolgymnastiken vid förra sekelskiftet fram till dagens glassiga gym med hög musik och glansiga kläder.

I den första delen letar vi efter ursprunget till vår kollektiva  gympavurm. Då var det ordning och reda, visselpipan ljöd och rörelserna stod i centrum. En sund själ i en sund kropp var parollen och om det var roligt eller inte spelade ingen roll. Folket skulle fostras.

I den andra delen hör du om revolten mot militärgympan, mot visselpiporna och plinthoppen. Plötsligt över en natt började alla plocka äpplen och jogga i mjukisdress tillsammans, på egna villkor. Vi går på seniorgympa med Sveriges äldsta gympaledare, tillika den allra första Friskis & Svettis-motionären Valter Axelsson, som berättar hur. Men hur gick det då med rörelserna?

I del tre berättar Susanne Lanefeldt om hur Jane Fonda, slumpen och en bananbåt spelade in i glamourgympans födelse. På med rosa benvärmare och tajta dräkter. Nu var det dags att sluta plocka äpplen och börja knipa stjärten. Gympa blev gymping och Susanne blev så populär att folk skickade hemsydda lookalike-dockor till henne.

I del fyra tar vi tempen på gympan idag, bland dyra årskort, tusen träningsformer med utländska namn och alla prylar man bara plötsligt måste ha för att hänga med. 70-talets gympamedborgare är på reträtt –  nu går MotionsKonsumenten på PowerYoga. Frågan är förstås: hur har det förändrat oss?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".