Semestern saboterar jämställdheten

Tisdag 18 juli

I dagens program kikar Kropp och själ in bakom semestergardinen eller in över häcken. Och hittar mor vid spisen och far vid gräsklipparen. Jämställdhetsidealen som vi värnar så starkt i arbetslivet - vad händer med dem egentligen på semestern, och varför just då?

Är det gamla mönster som gör att grälen tornar upp? Hur gör du för att inte halka in i 50-talsidelaen i sommarstugan?Beteendevetaren Ingemar Gens svarar på dina frågor i telefonväkteriet.

Det saknas förstås inte metoder att bryta de invanda semesterrollerna och rutinerna. Följ med på en annorlunda semester till Smålandsskogarna och lägret Living in Community. Målet: den indianska stamgemenskapen.

Dessutom inleder vi serien ”Ur Kloka gummans förråd”. Förr var man ofta skeptisk till läkarvetenskapen, och gick kanske helst till den Kloka i byn. Etnologerna Ingeborg Borgenstierna och Bengt af Klintberg berättar om allt den Kloka gjorde för att fördriva sjukdomens väsen: åderlåtning, träddragning och ormbrännvin. Men kanske finns det fortfarande spår av henne än idag?