Eva Rask visar dagens koppning (Foto: Lotta Hedin)

Börja träna vid 30+

Tisdag 19 september

Det är lätt att tro att man är 17, att man kan trä på sig gympadojjorna och ge sig ut en mil på asfaltsvägen utan problem. Hur många är vi inte som sagt att nu minsann, vid 37 fyllda, är det dags att börja träna, och sedan linkande kommit tillbaka med ömma knän, inflammerade benhinnor, muskelbristningar och värkande ryggar?  Hur bräcklig är du när du ska börja träna vid 30+ och vad ska du passa dig för? Idrottsläkaren Pekka Kanerva sitter i studion och svarar på lyssnarnas frågor i det direktsända telefonväkteriet.

Allt fler kvinnor väljer att föda barn senare i livet, och i Europa debatteras just nu om man ska frysa in ägg i tidig ålder för att undvika de risker för barnet som en sen graviditet innebär. Vi åker till laboratoriet i Huddinge där man har fryst in ägg sedan slutet av 90-talet. Sverige ligger i framkant när det gäller tekniken, men fertilitetsexperten Outi Hovatta är kritisk till de brittiska läkarnas uppmaning. Metoden innebär risker för kvinnan och det är inte säkert att det blir barn, säger hon.

Dessutom testar vi koppning. Denna urgamla metod har nu fått nytt liv och lanseras som ny massagebehandling, dock utan kohorn och rinnande blod. Nu är det blå gummikoppor lite massageolja som gäller.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".