Cider med Kjartan

P1 tisdag 12 december kl 14.03 och 13/12 kl 18.15 

Kjartan Fløgstad, som skrivit Norges  moderna historia utifrån den lilla västnorska industristaden Sauda,  kallar sig arbetarförfattare, inte utan viss stolthet. Han arbetade några år på smältverket innan han gick till sjöss och började läsa latinamerikansk prosa.  Med Sauda som utgångspunkt skildrar han i burlesk form industrialismens uppgång och fall i sitt författarskap, som  fick sitt genombrott med ”Dalen Portland” 1977.

I hemlandet har han rosats för nya romanen ”Grand Manilla”, som sluter  cirkeln där han en gång började, vid smältverket och Union Carbide  Corporation.  ”Grand Manilla” är en brett anlagd roman om fem familjer, och skriver sig  ut i världen genom  Kanawhadalen i West Virginia till Bhopal i Indien, genom hela efterkrigstiden  och tillbaks igen till puben Grand Manilla i Sauda.

Kjartan Fløgstad skriver en  slags magisk realism på norska, med politiska ambitioner att  skildra  globaliseringens effekter. Det är en oefterhärmlig  prosa med inslag av poesi, schlager, faktasjok och vildsint berättande.

Ulla Strängberg drack cider från Hardangerdalen med  författaren på anrika Fjordhotellet i Sauda, en gång säte för administrationen inom Union Carbide Corporation.